Coronavirus: Dispozitivul de deschis ușa cu brațul, inventat de IT-iști din Cluj

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dispozitivulk permite deschidera ușii folosind antebrațul Foto: Facebook.com
Dispozitivulk permite deschidera ușii folosind antebrațul Foto: Facebook.com

O echipă de IT-ști din Cluj Napoca a decis să se implice în lupta anti COVID-19 și a produs un dispozitiv cu ajutorul căruia ușile se pot deschide folosind antebrațul, reducând, astfel, riscul de contaminare cu coronavirus.

Este cunoscut faptul că locurile care sunt atinse de foarte multă lume (clanța, butoanele din lift etc) sunt locurile cele mai contaminate de unde ne putem îmbolnăvi foarte ușor. În plină pandemie de coronavirus, o echip de IT-ști din Cluj Napoca s-a gândit să vină în ajutor cu un dispozitiv care elimină riscul de contaminare care este foarte mare atunci când punem mâna pe clanța ușii. Astfel, ei au produs, folosind imprimanta 3D, un dispozitiv care se fixează pe clanșa ușii, care permite apoi închiderea sau deschiderea ușii cu antebrațul, fără a pune mâna pe clanță și eliminând, astfel, riscul de răspândire a virusului.

Firma este una ce se ocupă de softuri medicale, însă pentru că în această perioadă au considerat că ar fi foarte greu să implementeze un soft nou, s-au gândit la ceva low-tech, explică Răzvan Costea Bărluțiu, Chief Technology Officer în cadrul firmei româno-americane. Ideea, spune el, nu le-a aparținut în totalitate, în schimb, designul care a făcut produsul fiabil este rezultatul muncii lor. „Am luat un model care ni s-a părut nouă cel mai bun și am început să-l facem. Numai că nu tare se potrivea ce era acolo, cu realitatea. Ba nu se deschidea ușa, ba nu se potrivea”, explică el. Astfel că a fost nevoie de intervenții serioase pentru adaptarea dispozitivului și a-l face funcțional, pentru care au muncit patru oameni. „Am intrat apoi într-o zonă de design, avem designerii noștri și am petrecut vreo două săptămâni de muncă și timp prin spitale, în mijlocul pandemiei, dar până la urmă am venit cu un design care e fiabil și se potrivește pe foarte multe modele de clanțe și e foarte ușor de instalat”, mai explică el.

Dispozitivele sunt distribuite gratis spitalelor, de asemenea, modelele sunt postate pe pagina de Facebook, iar oricine dispune de o imprimantă 3D, poate să descarce modelul și să-l producă. „Chiar îi invităm și ne face plăcere ori de câte ori ni se alătură cienva”, mai spune el.

Până acum, cel puțin opt unități medicale au astfel de dispozitive de deschis ușile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel