Coronavirus: de ce sunt mai predispuși diabeticii, dr Anca Stoian explică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diabet
Diabet

Diabeticii se crede că sunt o categorie de pacienți mai predispuși să sufere complicații ale infecției cu Covid-19. Dr. Anca Stoian a explicat cât este adevăr și cât este speculație în această teorie.

Dr Anca Pantea Stoian, conferențiar, medic primar igienă, diabet, boli metabolice, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical de ce se spune că pacienții cu boli metabolice, cu diabet mai precis, sunt mai afectați de infecția cu Covid-19.

Potrivit ei, acești pacienți cu diabet zaharat nu sunt neapărat mai expuși în fața infecției cu Covid-19. Ei au același risc ca și toată lumea, indiferent că sunt cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cel mai important este, însă, ca pacienții cu diabet să reușească să țină sub control nivelul glicemiilor, deoarece dezechilibrele duc la apariția comorbidităților, care cresc riscul pentru acești pacienți.

„Există niște recomadări foarte clare, cam care ar fi glicemiile normale, să zicem pe care un pacient cu diabet ar trebui să le obțină zi de zi. Și acesta se numește profil gliemic, alături de determinarea, o dată la trei luni, a unui parametru care se numește hemoglobină glicozilată și care ne arată dacă acest pacient este echilibrat sau nu. În momentul în care un pacient, fie că este vorba de tipul 1 sau de tipul 2, este dezechilibrat, adică stă foarte mult pe valori glicemice mari – hiperglicemie - acesta este un pacient care în principiu dezvoltă și comorbidități: complicații ale diabetului. Și unele dintre acestea sunt mai frecvente, cum ar fi boala cardiovasculară, cum ar fi dislipidemia sau boala cronică de rinichi (...). Cu cât un pacient diabetic este mai dezechilibrat, această hiperglicemie cronică este de fapt factorul de risc care îl face pe pacietul cu diabet să fie mai predictibil la infecții. Indiferent de ce infecție discutăm, pentru că nu este neapărat vorba de boala SARS-COV-2 sau infecția cu coronavirusul nou, ci pur și simplu este susceptibil pentru mai multe sau chiar toate tipurile de infecții: infecții urinare, bacteriene, respiratorii, tocmai de aceea acești pacienți sunt o categorie aparte care au indicație imperativă de a se vaccina anual pentru gripă. Vaccinul antigripal trebuie făcut obligatoriu”, a explicat medicul.

Vârsta și obezitatea, factori de risc

De asemenea, Dr Anca Pantea Stoian a mai precizat că vârsta și obezitatea sunt factori care cresc riscul unor comorbidități și, implicit, al infecțiior. „Că pacientul diabetic este și un pacient în vârsă, vă dați seama că în mod aproape obligatoriu prezintă mai multe complicații ale diabetului sau comorbidități ale diabetului ș,i fără doar și poate, acest pacient este a vulnerabil.

Ca să clarific: pacientul cu diabet nu este mai predispus să facă această infecție cu Covid 19 față de restul populației, însă pacientul diabetic dezechilibrat este un pacient care cu siguranță este vulnerabil la orice infecție, iar în conextul actual la Covid-19. Dacă ne uităm la decesele înregistrate în România sau la statistica din Spania sau Italia, marea majoritate a pacienților care au fost cu diabet zaharat au fost pacienți dezechilibrați”, a mai spus ea.

Pe de altă parte, ea a explicat și o teorie care ar arăta că tratamentul antihipertensiv ar putea agrava infecția cu Covid-19. „Există mai multe teorii în momentul de față. Această hiperglicemie se pare că de fapt induce ca să zic așa, sensibilitatea pacientului la infecție la Covid, pe de altă parte se pare că există și o întreagă discuție referitoare la tratamentul antihipertensiv, nu numai a pacientului cu diabet care oricum are hipertensiune, dar și a pacientului cu hipertensiune la modul general.

Daca e să ținem cont că acești pacienți care au și hipertensiune sunt și obezi și iată cum într-un fel sau altul insulino-rezistența adică acel depozit de grăsime viscerală la nivelul abdomenului prin niște mecanisme umorale și endocrine pot cumva să facă pacientul acesta susceptibil, mai cu seamă că acest virus are un tropism pentru receptorii de enzimă de conversie. Acești receptori se găsesc atât în plămâni, cât și și la nivel mucoasei nazale, oculare, la nivel cardiovascular și renal, există inclusiv acum teoria că pacienții care sunt tratați cu inhibitori de enzimă de conversie ar fi cumva mai vulnerabili, ca să zic așa, în fața infecției cu Covid 19”, a mai explicat ea.

Teorii posibile, dar nedovedite încă

Deși FDA și Societatea Europeană de Cardiologie au atras atenția că nu sunt studii care să susțină această idee, totuși, nu se exclude neapărat 100% această ipoteză, atât din perspectiva tratamentului cu inhibitori de enzimă de conversie, cât și a tratamentului pentru hipertensune arterială. „Este o speculație în momentul de față mergând pe premiza că acești receptori se regăsesc la nivelul țesuturilor cheie care sunt afectate în infecția cu Covid-19, adică plămâni, inimă, la nivelul mucoasei nazale, oculare”, a mai spus medicul Anca Stoian.

Pe același principiu se pare că virusul pătrunde în stomac, fiind o altă poartă de intrare și care ar putea justifica manifestările digestive.

„Toate astea plasează pacientul cu diabet și boală cardiovasculară sau numai cu boală cardovasculară - plus, minus obezitate - printre pacienții care sunt, să zic așa, în topul pacienților infectați cu Covid-19, sau chiar și a celor care au decedat deja, alături de vârsta înaintată”, a mai spus ea, meționând că vârsta este nul dn facrii cei mai importanți în infecția cu noul coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel