Din 38 de pacienți cu COVID-19, 10 au avut și conjunctivită, a descoperit un nou studiu. La doi pacienți, coronavirusul a fost prezent atât în lichidele nazale, cât și în cele oculare.
"Unii pacienți au simptome oculare, și este posibil ca noul coronavirus să fie prezent în secrețiile conjunctivale ale pacienților cu COVID-19", a declarat cercetătorul Dr. Liang Liang, de la departamentul de oftalmologie din China Three Gorges University din Yichang.
Țesutul conjunctiv este un strat subțire, transparent, care aliniază pleoapa interioară și acoperă o parte din albul ochiului. Liang a spus că nou coronavirus îl poate invada la pacienții cu pneumonie severă COVID-19.
Asta înseamnă că virusul poate fi răspândit dacă cineva se freacă la un ochi infectat și apoi atinge pe altcineva - sau în timpul unei examinări a ochilor, sugerează autorii studiului.
Cu cât este mai gravă forma COVID-19 al unui pacient, cu atât este mai probabil ca acesta să aibă și conjunctivită, potrivit raportului publicat online 31 martie în JAMA Ophtalmology.
Având în vedere aceste descoperiri, medicii și asistentele care tratează pacienții cu COVID-19 ar trebui să poarte ochelari de protecție, precum și alte haine de protecție și mănuși, a spus Liang.
Reacționând la cercetare, un medic oftalmolog din New York a spus că oamenii ar trebui să ia măsuri pentru a preveni conjunctivita. Aceasta include evitarea atingerii ochilor și feței și utilizarea ochelarilor în locul lentilelor de contact în timpul focarului de coronavirus.
"Deși conjunctivita este o manifestare rară a acestei boli, ar trebui să luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a preveni conjunctivita, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor", a spus dr. Prachi Dua, oftalmolog la Spitalul Manhattan Eye, Ear and Throat.
Pacientii si clinicienii ar trebui sa fie constienti ca COVID-19 se poate manifesta cu roseata oculară, umflare, a adaugat ea. „Acești pacienți ar trebui să caute îngrijiri adecvate pentru diagnosticarea și prevenirea corectă a transmiterii".
Dr. Alfred Sommer, profesor de epidemiologie și sănătate internațională la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore, a scris un editorial care a însoțit studiul.
Studiul aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.