Coronavirus: cât timp se mai răspândește după dispariția simptomelor

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Cercetătorii au analizat cât timp noul coronavirus rămâne în organism și este contagios, după dispariția simptomelor.

Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că jumătate din pacienții pe care i-au tratat pentru infecție ușoară cu COVID-19 aveau încă coronavirus până la opt zile după dispariția simptomelor. Lucrarea de cercetare a fost publicată online în American Thoracic Society's American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

În „Time Kinetics of Clearance Viral and Resolution of Symptoms in Nove Coronavirus Infection”, dr. Lixin Xie, dr. Lokesh Sharma și co-autori raportează un studiu efectuat pe 16 pacienți cu COVID-19, care au fost tratați și eliberat din Centrul de tratament al Spitalului General PLA din Beijing între 28 ianuarie și 9 februarie 2020. Pacienții studiați au avut o vârstă medie de 35,5 ani.

Virusul, răspândit după dispariția simptomelor 

Cercetătorii au colectat probe din gât prelevate de la toți pacienții în zile alternative și le-au analizat. Pacienții au fost externați după recuperarea și confirmarea stării virale negative prin cel puțin două teste consecutive de reacție în lanț a polimerazei (PCR).

„Cea mai semnificativă constatare din studiul nostru este că jumătate dintre pacienți au continuat să răspândească virusul chiar și după dispariția simptomelor lor”, a declarat autorul co-conducător Dr. Sharma, instructor de medicină, Secția medicină pulmonară, îngrijire critică și medicina somnului, departament de Medicină, Școala de Medicină Yale. „Infecțiile mai severe pot avea perioade și mai mari de răspândire”.

Simptomele primare la acești pacienți au inclus febră, tuse, dureri în faringe respirație dificilă sau dispnee. Pacienții au fost tratați cu o serie de medicamente.

Perioada de la infecție până la debutul simptomelor (perioada de incubație) a fost de cinci zile la toți, cu excepția unui pacient. Durata medie a simptomelor a fost de opt zile, în timp ce pacienții au rămas contagiosi după încheierea simptomelor au variat de la una la opt zile. Doi pacienți au prezentat diabet și unul a avut tuberculoză.

„Dacă aveți simptome respiratorii ușoare de la COVID-19 și ați rămas acasă pentru a nu infecta oamenii, extindeți-vă carantina cu încă două săptămâni după recuperare pentru a vă asigura că nu infectați alte persoane”, a recomandat autorul corespondent dr. Lixin Xie, profesor, Colegiul de Medicină pulmonară și de îngrijire critică, spitalul chinez PLA General, Beijing.

Pacienții vindecați pot fi contagioși mai multe zile 

Autorii au avut un mesaj special pentru comunitatea medicală: „pacienții cu COVID-19 pot fi contagioși chiar și după recuperarea lor simptomatică, așa că tratați pacienții asimptomatici/recuperați recent la fel de atent ca pacienții simptomatici”.

Cercetătorii au subliniat că toți acești pacienți au avut infecții mai ușoare și s-au recuperat din boală și că studiul a privit un număr mic de pacienți. Ei au remarcat că nu este clar dacă rezultatele similare ar fi valabile pentru pacienții mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, cei cu sisteme imunitare suprimate și pacienții cu terapii imunosupresoare.

 

Sursa, aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel