Deoarece COVID-19 continuă să facă victime la nivel global, lumea este concentrată în mod special pe găsirea modalităților de combatere a noului coronavirus. UC Santa Barbara's Solid State Lighting & Energy Electronics Center (SSLEEC) și companiile membre sunt implicate în cercetarea acestei afecțiuni cumplite.
Cercetătorii au dezvoltat LED-uri cu lumină ultraviolet care are capacitatea de a decontamina suprafețele - și cu potențial pentru decontaminarea aerului și apei - care au intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2. „O aplicație majoră este în situații medicale - dezinfectarea echipamentelor de protecție personală, a suprafețelor, a pardoselilor, în cadrul sistemelor HVAC, etc.”, a declarat cercetătorul doctoral Christian Zollner, a cărui activitate se concentrează pe avansarea tehnologiei cu LED-uri cu lumină ultraviolet, pentru scopuri de igienizare și purificare. El a adăugat că există deja o piață mică pentru produsele de dezinfectare UV-C în contexte medicale.
Într-adevăr, în ultima vrme multă atenție s-a îndreptat către puterea luminii ultraviolet pentru a inactiva noul coronavirus. Ca tehnologie, dezinfecția cu raze ultraviolet a existat de ceva vreme. Și, deși e practică, eficența pe scară largă, împotriva răspândirii SARS-CoV-2 încă nu a fost demonstrată.
Lumina UV este însă promițătoare: o companie de specialitate, la începutul lunii aprilie, a raportat o „sterilizare de 99.9% a coronavirusului în 30 de secunde” cu produsele lor UV. Tehnologia lor este în prezent adoptată pentru uz auto, în lămpile cu LED UV care sterilizează interiorul vehiculelor neocupate.
Doar UV-C, utilă
Merită menționat faptul că nu toate lungimile de undă UV sunt la fel. UV-A și UV-B - tipurile pe care le obținem foarte multe aici pe Pământ datorită Soarelui - au utilizări importante, dar rara UV-C este lumina ultravioletă aleasă pentru purificarea aerului și a apei și pentru inactivarea microbilor. Acestea pot fi generate numai prin procese create de om. „Lumina UV-C în gama de 260-285 nm cea mai relevantă pentru tehnologiile curente de dezinfectare este, de asemenea, dăunătoare pentru pielea umană, așa că deocamdată este folosită în cea mai mare parte în aplicații unde nimeni nu este prezent în momentul dezinfectării”, a spus Zollner. De fapt, Organizația Mondială a Sănătății avertizează împotriva utilizării lămpilor de dezinfectare ultraviolete pentru igienizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii - chiar și o scurtă expunere la lumina UV-C poate provoca arsuri și leziuni ale ochilor.
Înainte ca pandemia COVID-19 să afecteze la nivel global, oamenii de știință de la compania respectivă lucrau deja la nivel avansat la tehnologia UV-C LED. Această zonă a spectrului electromagnetic este o frontieră relativ nouă pentru iluminarea în stare solidă; Lumina UV-C este generată mai frecvent prin intermediul lămpilor cu vapori de mercur și, potrivit Zollner, „sunt necesare multe progrese tehnologice pentru ca LED-ul UV să-și atingă potențialul în termeni de eficiență, cost, fiabilitate și durata de viață”.
Studiul, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.