Coronavirus, avertismentul experților: o jumătate de milion de rechini ar putea fi uciși pentru vaccin

Angela Sabău |
Data publicării:
Rechin
Rechin

O jumătate de milion de rechini ar putea fi uciși pentru uleiul produs în ficatul lor, care este folosit pentru a produce vaccinuri împotriva coronavirusului, indică ecologiștii.

Un ingredient utilizat la unele posibile vaccinuri împotriva COVID-19 este squalenul, un ulei natural produs în ficatul rechinilor.
Squalene este utilizat în prezent ca adjuvant în medicină - un ingredient care crește eficacitatea unui vaccin prin crearea unui răspuns imun mai puternic.
Compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline folosește în prezent squalena de rechin în vaccinurile antigripale. Compania a declarat că va produce un miliard de doze din acest adjuvant pentru utilizarea potențială în vaccinurile împotriva coronavirusului în luna mai, arată news.sky.com.
Pentru a extrage o tonă de squalen sunt necesare aproximativ 3.000 de rechini.
Shark Allies, un grup din California, sugerează că, dacă populația lumii ar primi o doză dintr-un vaccin COVID-19 care conține ulei de ficat, aproximativ 250.000 de rechini ar trebui sacrificați, în funcție de cantitatea de squalen utilizată.
Dacă sunt necesare două doze pentru a imuniza populația globală, ceea ce este probabil potrivit cercetătorilor, aceasta ar crește la jumătate de milion.
Potrivit estimărilor făcute de ecologiști, aproximativ trei milioane de rechini sunt uciși în fiecare an pentru squalen, care este, de asemenea, utilizat în cosmetice și ulei de mașini.
Există temeri că o creștere bruscă a cererii de ulei de ficat ar putea amenința populațiile și ar putea pune în pericol mai multe specii, deoarece multe specii bogate în squalene, cum ar fi rechinul gulper, sunt deja vulnerabile.
Pentru a evita ca populațiile de rechini să fie amenințate, oamenii de știință testează o alternativă la squalene - o versiune sintetică din trestie de zahăr fermentată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel