Compania britanică AstraZeneca, unul dintre jucătorii cheie din cursa pentru dezvoltarea unui vaccin de succes contra SARS-CoV-2, a dezvăluit că noul ei studiu va încerca să stabilească dacă medicamentul AZD7442 - o combinație de doi anticorpi monoclonali (mAbs), posibil tratament pentru COVID-19 -, este sigur și tolerabil, în urma testelor realizate pe un grup de 48 de participanți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
Dacă studiul companiei britanice, aflat într-un stadiu incipient și în cadrul căruia au fost deja administrate dozele aferente participanților, va arăta că AZD7442 este un medicament sigur, atunci AstraZeneca va începe să îl testeze atât ca tratament preventiv pentru COVID-19, cât și ca medicament administrat pacienților diagnosticați cu această boală, în studii ce vor fi realizate pe grupuri mai mari de persoane.
Dezvoltarea de anticorpi monoclonali care țintesc noul coronavirus - o abordare deja testată de grupurile Regeneron, Eli Lilly, Roche și Molecular Partners - este o inițiativă sprijinită de mai mulți oameni de știință de renume.
Anticorpii monoclonali imită anticorpii generați de organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor și pot fi sintetizați în laborator pentru a trata diverse boli ale pacienților. Printre utilizările lor actuale se află și tratarea anumitor forme de cancer.
Expertul american în boli infecțioase dr Anthony Fauci a declarat că anticorpii monoclonali sunt „pariuri aproape sigure” împotriva COVID-19, iar compania AstraZeneca a primit în luna iunie o finanțare de 23,7 milioane de dolari de la un grup de agenții guvernamentale americane pentru a dezvolta tratamente bazate pe anticorpi împotriva COVID-19.
Deși vaccinurile se află în centrul luptei pe termen lung împotriva pandemiei, pe plan internațional sunt dezvoltate și tratamente alternative, iar Statele Unite au autorizat duminică utilizarea plasmei sangvine prelevate de la pacienți deja vindecați de COVID-19 pentru a trata persoane care se luptă în prezent cu această boală, notează Agerpres.
Cotidianul Financial Times a raportat weekendul trecut că administrația președintelui Donald Trump analizează în această perioadă posibilitatea de a accelera o procedură ce vizează aprobarea înainte de alegerile prezidențiale din luna noiembrie a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.