Coronavirus, americani. Primul avion cu cetăţeni americani evacuaţi de pe vasul de croazieră Diamond Princess, în carantină în largul Japoniei după descoperirea a câteva sute de cazuri de coronavirus nou, a aterizat duminică seară în California, la baza aeriană Travis. Aeronava a aterizat la baza aeriană aflată la zece kilometri distanţă de San Francisco, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (8:30 GMT). Un al doilea zbor care repatriază restul celor aproximativ 300 de pe Diamond Princess urmează să aterizeze în San Antonio, Texas.
Cel puţin paisprezece dintre americanii repatriaţi au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus după ce au fost evacuaţi de pe vasul de croazieră. După ce s-a consultat cu Ministerul Sănătăţii, Departamentul de Stat a decis să autorizeze îmbarcarea, însă i-a izolat de ceilalţi pasageri din avion. Măsuri de supraveghere speciale au fost luate faţă de toţi pasagerii în timpul zborurilor. "Oricine prezintă simptome va fi transferat în zona de izolare specializată, pentru tratament", se arată în comunicatul Departamentului de Stat, potrivti Agerpres.
Aproximativ 350 de pasageri americani se aflau la bordul vasului, însă nu toţi au fost de acord să plece. Potrivit Washingtonului, cel puţin 40 de americani au fost infectaţi la bord şi spitalizaţi în Japonia. Peste 600 de persoane care au sosit din China sunt în carantină în Statele Unite, aproape toate fiind repatriate de guvernul american, a indicat vineri Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Ce a decis Departamentul de Stat din SUA
Paisprezece persoane testate pozitiv cu noul coronavirus se numără printre cei circa 300 de pasageri americani de pe vasul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină în Japonia, evacuaţi cu avioanele, a anunţat luni Departamentul de Stat american. Persoanele testate pozitiv au fost izolate de ceilalţi pasageri din aeronava care i-a evacuat, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat emis împreună cu Ministerul Sănătăţii.
Pasagerii pe cale să fie repatriaţi debarcaseră deja de pe navă când responsabilii americani au fost informaţi că virusul a fost depistat la 14 dintre ei, după testele efectuate cu două sau trei zile mai devreme. După ce s-a consultat cu Ministerul Sănătăţii, Departamentul de Stat a decis să autorizeze îmbarcarea, însă i-a izolat de ceilalţi pasageri din avion. "Aceste persoane au fost transportate în modul cel mai sigur şi rapid într-o zonă specializată din avionul de evacuare pentru a fi izolate, conform protocoalelor", se precizează în comunicat. Măsuri de supraveghere speciale au fost luate faţă de toţi pasagerii în timpul zborurilor. "Oricine prezintă simptome va fi transferat în zona de izolate specializată, pentru tratament", se arată în comunicat, potrivit Agerpres.
Un convoi de autocare, condus de şoferi în costume integrale de protecţie, a sosit noaptea pentru a ridica pasagerii americani de pe vasul de croazieră, care au fost îmbarcaţi apoi în două avioane cu destinaţia Statele Unite. Aceştia vor trebui să se supună ulterior unei perioade de carantină de 14 zile. Aproximativ 350 de pasageri americani se aflau la bordul vasului, însă nu toţi au fost de acord să plece. Potrivit Washingtonului, cel puţin 40 de americani au fost infectaţi la bord şi sunt spitalizaţi în Japonia. Prima aeronavă va ateriza la o bază aeriană din California, iar a doua la o altă bază, din San Antonio, Texas. Peste 600 de persoane care au sosit din China sunt în carantină în Statele Unite, aproape toate fiind repatriate de guvernul american, a indicat vineri Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.