Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune, într-o postare pe Facebook, că ”în ultimii ani peste 3000 de medicamente și forme farmaceutice au fost retrase de pe piață din România, inclusiv medicamente esențiale pentru pacienți oncologici, bolnavi cronici, generând adevărate crize a medicamentelor în România”.
Ce mai scrie acesta:
”Taxa clawback plătită de producătorii de medicamentw este aproximativ 27% în condițiile în care prețul în România este cel mai mic din 12 țări de referință ale Uniunii Europene.
Industria farmaceutică nu cere eliminare taxei clawback ci o valoare predictibilă, sustenabilă care să permită existența medicamentelor pe piață și accesul pacienților constant și continuu la medicamente și disponibilitatea acestora în România.
România are peste 20 de fabrici de medicamente iar această producție locală trebuie susținută să se dezvolte, industria farmaceutică trebuie să fie considerată că și una strategică. Valoarea taxei clawback a îndepărtat investiții importante în România.
Pandemia ne-a arătat importanța pentru populație a aprovizionării constante cu medicamente, dar și cu materiale sanitare, dezinfectanți, echipamente, reactivi, de preferat în capacitați de producție disponibile în România.
Având în vedere toate cele de mai sus, am votat ieri în plenul Camerei Deputaților în calitate de camera decizională stabilirea unei taxe clawback diferențiate, predictibile pentru medicamente astfel:
- pentru medicamentele produse pe o linie de fabricație în România taxa este de 15%
- pentru medicamentele generice taxa este de 20%
- pentru medicamentele inovative taxa este de 25%.
Proiectul a fost dezbătut și are sprijinul atât al asociaților pacienților dar și al industriei farmaceutice.
Mulțumesc tuturor colegilor parlamentari din comisia pentru buget și comisia pentru sănătate care au votat pentru aceste amendamente cât și grupurile parlamentare care au înțeles demersul PSD de a asigura pacienților români acces la medicamente și de a încuraja producția națională”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.