Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de fitness, a explicat printr-o postare pe rețelele de socializare de ce postul parțial, intermittent fasting (IF), nu este cu nimic superior ”sistemelor de alimentare liniare”.
”De ce este foarte important acest lucru? În ultimii, în ciuda evidenței medicale care începea să apară lumea s-a orientat foarte mult către intermittent fasting ca soluție pentru aproape orice.
Ai diabet, intermittent fasting, ai ovar polichistic, IF, ai rezistență la insulină, IF, ai o zi proastă, IF, mănânci emoțional, IF. Cumva, în ciuda faptului că din punct de vedere științific aceste corelații nu se susțin, metoda a a devenit foarte populară, mai ales pentru că permitea celor care nu au o disciplină de a cântări mâncarea, de a urmări într-un mod foarte structurat ceea ce mănâncă, le putea permite o serie de reguli destul de banale, 'mănânci între orele x și y și cam asta este tot'.
Ei bine, această metaanaliză are un rezultat impresionant, în speță, pentru că este o metaanaliză a studiilor random-izate. În ceea ce privește studiul medical, cele aleatorii sunt printre cele care sunt într-adevăr cu informații de calitate, așa că, prin corelația și metaanaliza a 27 de astfel de studii s-a demonstrat, fără niciun fel de îndoială că nu este în 'în niciun fel superior ca efecte la nivelul sănătății cardiovasculare, a sănătății metabolice, pentru reducerea inflamației, pentru scăderea procentului de grăsime corporală'”a, spus Cori Grămescu.
Fără diferențe față de alimentația normală
”Pur și simplu nu are niciun fel de diferență față de programele de alimentație obișnuite, cu ceea ce se numește 'liniar feeding', adică la care mănânci la intervale constante de timp.
Este practic în linie cu ceea ce vă spun de foarte multă vreme. IF funcționează dacă pentru slăbire dacă suntem în deficit caloric. Nu suntem în deficit caloric, putem să mâncăm și doar o dată pe zi, dar nu vom slăbi. Acesta este primul pas: să fim în deficit caloric.
Pentru a ne echilibra corpul este nevoie, în anumite cazuri, de exemplu, când avem rezistență la insulină, avem nevoie de un orizont mai larg între mese tocmai pentru a permite receptorilor de insulină să se 'calibreze' corect, dar nu este nevoie să vă chinuiți mai ales dacă aveți ovar polichistic, mai ales dacă sunteți cu indice HOMA crescut, nu are rost să vă chinuiți cu IF. Pur și simplu nu are rezultate mai bune decât o mâncare naturală.
Din punctul meu de vedere, o ciclizare de carbohidrați pe astfel de afecțiuni este mult mai utilă și mult mai bazată pe dovezi științifice decât simpla idee de 'hai să facem IF că asta o să ne rezolve lucrurile'.
Deci nu faceți intermittent fasting decât dacă în mod natural nu vă este foame dimineața sau seara ori vi se potrivește într-adevăr această metodă pentru că așa ați mâncat întotdeauna, nu pentru că este la modă”, a mai spus nutriționistul Cori Grămescu.
Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite
Postul parțial, Intermittent Fasting, se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
Însă oricât pare de accesibil postul intermitent, sunt persoane cărora nu le este indicat, printre acestea numărându-se diabeticii sau femeile însărcinate ori care alăptează.
”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.
De altfel, acesta este și motivul pentru care postul intermitent are o serie de contraindicații
Probleme cu somnul
Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru recuperarea în urma unor exerciții fizice, pentru susținerea funcției cerebrale și chiar pentru o stare de bine, din punct de vedere emoțional. Astfel, adormitul flămând se poate transpune în adevărare provocări pentru organism în a-și găsi relaxarea și starea de somnolență, deoarece acest lucru face creierul să fie în alertă, deci corpul se simte neliniștit. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Cori Grămescu, de urgență la spital: Îmi pierdusem vederea cu ochiul drept
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.