Coralia Kreyer, ADEM: Importul paralel este benefic, de trei ani încercăm să covingem autorităție

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Coralia Kreyer, președinte al Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), a declarat, la dezbaterea despre preţurile medicamentelor „HEALTH ROMANIA – EDIȚIA II”, organizată de DC Media Group, că de trei ani încearcă să convingă autoritățile române că importul paralel e un mod legal și benefic de a aduce medicamente în țară. 

"Îmi pare rău că a plecat doamna ministru pentru că aș fi vrut să îi spun că cu noi în ultimii trei ani nu prea s-a dansat. Doar dânsa a făcut în ultimele luni niște pași înspre noi, respectiv un pas înainte în ceea ce privește importul paralel. De trei ani tot încercăm să comunicăm autorităților beneficiile acestui import paralel pentru accesul pacienților la medicamente. Cu toate astea, abia acum doamna ministru a făcut acest gest, față de pacienți în primul rând", a declarat aceasta.

Mai mult, Coralia Kreyer, președintele ADEM, spune că problema principală a fost reprezentată de taxa clawback.

"Pentru că noi nu am fost, aparent, capabili, distribuitorii paraleli să plătim această taxă, marjă ridicată a clawback-ului și se pare că atunci când doamna ministru a propus acest lucru s-a gândit în ce fel va gestiona această situație, în special atunci când anumite medicamente lipsesc", a spus aceasta.

Potrivit liderului ADEM, exportul paralel de medicamente ridică o altă problemă majoră, pe care însă speră ca Sorina Pintea să o rezolve în perioada interimatului.

„Nu există discontinuități”

"Și tot din acest dans, credem că un pas a fost un pic mai lateral, dacă nu chiar ne-am călcat puțin pe picioare în ce privește exportul paralel și respectiv recenta propunere de restricționare a celor 172 de molecule. Această listă a fost pusă în transparență în 13 septembrie iar astăzi ni s-a spus că s-a finalizat o listă de analiză a acestor molecule.

Ne-am fi dorit să vedem această listă și această analiză înainte ca ordinul să fie promulgat, deoarece am făcut și noi o analiză a noastră. Nu considerăm că există vreo discontinuitate în ceea ce privește medicamentele oncologice și imunosupresoare cauzate de exportul paralel. Acesta este motivul pentru care ne-am dori ca în această perioadă de interimat să se gândească puțin mai bine dacă această restricție este absolut necesar pentru că ar crea niște dezechilibre ulterioare și mai mari și nu credem că ar rezolva în n iciun fel situația accesului pacienților la medicație", a mai spus Coralia Kreyer.

Cum văd producătorii prețurile la medicamente și taxa clawback, în video

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel