UPDATE, ora 14.10: „Copilul este internat la reanimare, intubat și ventilat meicanis, starea sa se menține extrem de gravă, este sub tratament de specialitate și i se fac în continuare investigații” a epxlicat, pentru DC Medical, dr Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.
Textul inițial:
Copilul care are 4 anișori a fost dus de părinți, ieri, la o clinică de stomatologie pentru că il durea un molar. I s-a făcut anestezie generală, iar medicul care a efectuat procedura spune că a respectat toate regulile și că același tratament l-ar fi aplicat și altor 400 de copii.
„Lucrurile au decurs ca de obicei, până la un moment dat când am avut un episod de brahicardie severă asociat cu scăderea staurației de oxigen, m făcut resuscitate cardiopulmonară rapidă și pacientul a plecat din clinică stabilizat. Dozele (de anestezie, n.r.) ca de fiecare dată sunt calculate pe kilogram corp și mai mult decât atât am și anumite device-uri specializate automate care folosesc un model farmacocinetic și practic sunt mult mai fidele”, a explicat dr Adrian Dinulescu, medic anestezist, la Pro TV.
Dar starea copilului s-a agravat, iar o asistentă de la clinica stomatologică a chemat salvarea. Băiețelul a fost dus întâi la Spitalul de Pediatrie din Pitești, unde a fost echilibrat și i s-au recomandat investigații imagistice CT, ecografii și probele de sânge. Medicii de aici au decis să transfere copilului la București, la Spitalul Grigore Alexandrescu. Băiatul este internat la Terapie Intensivă iar starea sa este gravă, intubat și ventilat mecanic, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor sale de supraviețuire.
La Pitești, Colegiul Medicilor Stomatologi și Colegiul Medicilor au deschis anchete pentru a vedea dacă este vorba de o greșeală medicală.
La fel și Poliția din Argeș s-a autosesizat în acest caz și, pentru asigurarea cadrului legal, a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii acțiunii de vătămare corporală din culpă. Până acum au fost audiați medicii și asistentele implicate, și au fost ridicate materiale și dispozitive medicale din clinica stomatologică pentru expertiză.
La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș au demarat verificări la clinica stomatologică din Pitești. Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico – sanitare din unitate.
Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitesti. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. Din ASF nu reiese că acest cabinet ar avea în structura de functionare o secție de ATI.
Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizarea Sanitară de Funcționare. (HG 857/2011, art.3, lit e). Ancheta este în derulare. Concluziile vor fi prezentate conducerii MS într-un raport cu privire la situația existentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.