Copila de 5 ani, cu hepatita misterioasă, suspectă de boala Wilson. Dr. Brașoveanu, despre noi investigații: Se transmite de la părinți

Sonia Baciu |
Data publicării:
copila de 5 ani. FOTO Pexels @ Anna Shvets
copila de 5 ani. FOTO Pexels @ Anna Shvets

Mama fetiței de 5 ani este compatibilă cu aceasta, în vederea transplantului hepatic, însă mai sunt necesare o serie de investigații, în contextul în care copila este suspectă că ar avea boala Wilson, o afecțiune genetică rară. 

Prof. dr. Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Realitatea TV, că mama fetiței de 5 ani, care are forma de hepatită misterioasă, este compatibilă ”până în acest moment”, pentru un eventual transplant hepatic.

”S-au făcut câteva investigații la mamă, este vorba de o mămică de 26 de ani, foarte tânără, cu un ficat perfect, însă sunt necesare unele investigații pentru a vedea, există suspiciunea la fetiță că insuficiența hepatică este dată de boala Wilson, și atunci această boală se transmite de la părinți. Iar dacă datele ne vor arăta că mama nu este purtătoarea acelei gene ATP7b de boală Wilson, atunci vom continua cu investigațiile și se practica un transplant hepatic de la un donator viu, de la mămică. Tomografia și volumetria ne arată că volumul și calitatea ficatului mămicii este bun pentru a efectua un transplant hepatic de la un donator viu, cu lob stâng”, a spus prof. Brașoveanu.

Cât privește indicația de transplant în cazul fetiței, aceasta a fost pusă de către echipa pediatrică de hepatologi și gastroenterologi de la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”, pacienta urmând să fie evaluată și în cadrul Institutului Fundeni. 

”Va fi evaluată de o echipă complexă de anestezie și terapie intensivă, de dr. Tomescu, și evident va fi prezent și un anestezist pediatric și vom stabili ce investigații suplimentare mai sunt necesare în vederea realizării transplantului hepatic de la donator viu, în condiții foarte bune”, a mai spus prof. Brașoveanu.

Transplantul hepatic pediatric în România

De asemenea, prof. Brașoveanu a venit cu o serie de lămuriri în privința transplantului hepatic pediatric din România, în contextul în care în acest moment nu există niciun centru autorizat în acest sens, asta deși programul de transplant hepatic se practică din anul 2000, când a avut loc și primul transplant hepatic pediatric. 

”În această perioadă de 22 de ani au fost efectuate peste 1.100 transplanturi hepatice de toate tipurile, de la donator cadaveric, de la donator viu, transplant pediatric de la donator cadaveric, transplant pediatric de la donator viu. Sigur că numărul transplanturilor pediatrice este foarte mic pentru că există pe lista de așteptare puțini copii care au nevoie de această procedură, dar chiar dacă s-au făcut puține, transplantul pediatric a funcționat în România”, a explicat prof. Brașoveanu. 

Ce este boala Wilson

Boala Wilson este o tulburare genetică, rară (o persoană la 30.000), moștenită care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Ficatul unei persoane care suferă de boala Wilson nu eliberează cuprul în vezica biliară, așa cum ar trebui, și, pe măsură ce cuprul se acumulează în ficat, organul începe să deterioreze.

Când acumularea devine toxică, ficatul eliberează cuprul direct în fluxul sanguin, care îl transportă în întreg organismul. Acumulările de cupru determină leziuni ale rinichilor, creierului și ochilor. Netratată, boala Wilson duce la deteriorarea severă a creierului, insuficiență hepatică și deces.

Vezi și: Fetița de 5 ani, cu noul tip de hepatită, are nevoie de transplant. România nu are niciun centru de transplant hepatic pediatric

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel