Studiul, publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arată că, la aproape toţi adulţii, descifrarea frazelor se face în partea stângă a creierului. Studiul s-a bazat pe scanările cerebrale şi pe testele clinice realizate asupra pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) în această emisferă a creierului.
Cercetătorii au analizat în detaliu imaginile surprinse prin procedura rezonanţei magnetice (RMN).
În schimb, la copii este puţin probabil ca un accident cerebral survenit într-una dintre emisfere să afecteze limbajul, având în vedere că mulţi se recuperează chiar şi atunci când partea stângă a creierului este afectată. Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că această capacitate se distribuie între ambele emisfere la o vârstă timpurie.
Utilizarea ambelor emisfere furnizează un mecanism de compensare după o leziune neuronală. De exemplu, dacă emisfera stângă este afectată de un accident vascular perinatal - ce survine imediat după naştere - un copil va învăţa să vorbească folosind emisfera dreaptă a creierului, a explicat experta în neurologie de la Universitatea din Georgetown, Elissa Newport.
Ea a precizat că studiul demonstrează că este posibil ca un copil care se naşte cu paralizie cerebrală ce afectează o emisferă a creierului să dezvolte capacităţi cognitive în cealaltă emisferă cerebrală. "Este o veste bună pentru copiii mici care sunt afectaţi de o leziune neuronală", a subliniat cercetătoarea americană.
În cadrul studiului, au fost selectaţi 39 de copii sănătoşi cu vârste cuprinse între 4 şi 13 ani, precum şi adulţi cu vârste între 18 şi 29 de ani, cărora li s-a cerut să înţeleagă propoziţii "bine învăţate". Ulterior au fost analizate punctele de activare din fiecare emisferă, folosind rezonanţa magnetică funcţională, imaginile fiind comparate pe grupuri de vârstă: 4-6; 7-9; 10-13 şi 18-29.
Potrivit studiului, copiii prezintă o activare a limbajului în zona stângă a creierului, însă cei cu vârstă fragedă au demonstrat o activare corespunzătoare şi a emisferei cerebrale drepte.
În schimb, la adulţi, emisfera dreaptă se activează la procesarea emoţiilor exprimate prin voce, în timp ce la copiii mici ambele emisfere se dedică, fiecare în parte, descifrării înţelesului frazei şi recunoaşterii efectului emoţional, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.