Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@rawpixel.com
covid - FOTO: [email protected]

COVID duce la complicații grave și pe termen lung. Afectează rinichii, stomacul și inima.

Copiii și adolescenții care au trecut printr-o infecție cu SARS-CoV-2 sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta afecțiuni grave pe termen lung, arată o serie de studii realizate de cercetători de la Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania. Studiile fac parte din inițiativa Researching COVID to Enhance Recovery (RECOVER), care reunește peste douăzeci de instituții medicale din SUA și utilizează date anonimizate din dosarele medicale electronice ale pacienților.

"În timp ce atenția publică s-a concentrat în mare parte pe faza acută a COVID-19, constatările noastre arată că și pe termen lung copiii se confruntă cu riscuri semnificative pentru sănătate, pe care clinicienii trebuie să le monitorizeze", a declarat profesorul Yong Chen, Ph.D., autor principal al studiilor, potrivit MedicalXpress.

Risc crescut de boli renale

Unul dintre studiile publicate în JAMA Network Open a analizat fișele medicale a aproape 1,9 milioane de persoane sub 21 de ani. Rezultatele sunt îngrijorătoare: copiii care au avut un test pozitiv SARS-CoV-2 au prezentat un risc cu 17% mai mare de a dezvolta boală cronică de rinichi în stadiul 2 sau mai grav și un risc cu 35% mai mare pentru stadiul 3 sau mai avansat.

Și pacienții care aveau deja afecțiuni renale au înregistrat complicații: aceștia au avut un risc cu 15% mai mare de a suferi evenimente adverse majore precum declin accentuat al funcției renale, necesitatea dializei sau transplant renal. De asemenea, cei care au suferit o leziune renală în faza acută au avut un risc crescut cu 29% de complicații între 3 și 6 luni de la infecție.

Copiii, expuși riscurilor pe termen lung după infectarea cu COVID-19 - FOTO: Freepik@pvproduction

Tulburări gastrointestinale pe termen lung

Un alt studiu din JAMA Network Open, care a analizat peste 1,5 milioane de copii și adolescenți, a evidențiat o creștere cu 25% a riscului de a dezvolta simptome sau tulburări gastrointestinale (precum dureri abdominale, diaree sau sindrom de colon iritabil) după infecția cu SARS-CoV-2. Aceste riscuri s-au menținut și în faza cronică, până la doi ani de la infectare, unde s-a constatat o creștere cu 28% a probabilității apariției acestor afecțiuni.

Afecțiuni cardiovasculare: un pericol ignorat

Datele adunate de la peste 1,2 milioane de pacienți pediatrici, publicate în Nature Communications, indică o corelație între infecția cu SARS-CoV-2 și un risc semnificativ crescut de probleme cardiovasculare. Printre acestea: aritmii, inflamații ale inimii, dureri toracice, palpitații și hipertensiune arterială.

Creșterea relativă a riscului a fost de 63%, indiferent dacă pacienții aveau sau nu defecte cardiace congenitale. Mai grav, la copiii fără defecte cardiace anterioare, riscul de inflamație cardiacă a fost de aproape trei ori mai mare în faza post-acută.

Diferențe între grupurile etnice

Analiza a inclus și comparații între grupuri rasiale și etnice, folosind datele a 225.723 de copii și adolescenți. Copiii din grupul asiatic american-pacific (AAPI) au avut rate ușor mai ridicate de apariție a simptomelor long COVID față de copiii albi ne-hispanici, indiferent dacă infecția a fost severă sau nu.

Hispanicii au prezentat un risc crescut de pierdere a părului după forme severe de COVID-19, în timp ce copiii afro-americani au avut un risc ușor mai mic de a dezvolta simptome dermatologice post-COVID, în comparație cu restul grupurilor.

Atenție sporită în rândul medicilor pediatri

"Aceste concluzii subliniază faptul că medicii trebuie să monitorizeze copiii pentru semnele și simptomele long COVID – și trebuie să fie pregătiți să trateze aceste afecțiuni", a adăugat profesorul Yong Chen.

Cercetările oferă un semnal clar: chiar și după ce pandemia a trecut în fundalul preocupărilor publice, urmările sale medicale continuă să afecteze copiii, iar vigilența trebuie menținută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel