Copiii influentează starea de sănătate a părinților. Știința confirmă că a avea mai mult de doi copii poate fi un lucru negativ pentru creier. Ei bine, se pare că ”creierul de mamă” continuă mult timp după sarcină. Un studiu recent a constatat că părinții cu trei sau mai mulți copii au avut un declin mai pronunțat al sănătății creierului pe termen lung, spre deosebire de părinții cu doi copii. Rezultatele sugerează că există o relație între a avea mai puțin de trei copii și a avea o minte mai ascuțită mai târziu în viață.
Studiul a fost publicat în revista Demography și a fost condus de cercetători de la Columbia University Mailman School of Public Health și de la Robert Butler Columbia Aging Center, precum și de la Université Paris-Dauphine-PSL.
Cercetătorii și-au propus să evalueze dacă ratele mai ridicate de fertilitate au avut un efect cauzal asupra cogniției la sfârșitul vieții. Pentru a face acest lucru, ei au analizat răspunsurile la sondaje de la populații reprezentative din 20 de țări europene și din Israel. Participanții aveau vârsta de 65 de ani sau mai mult și aveau cel puțin doi copii biologici, potrivit Motherly.
Vezi și: Cele două fructe care scad riscul de diabet. Sunt pline de antioxidanți. Se consumă înainte de masă
Reducerea natalității, efect pozitiv asupra creierului
Rata natalității în Europa este în scădere, ceea ce i-a determinat pe experți să se îngrijoreze cu privire la sănătatea și viabilitatea unei populații îmbătrânite și la o potențială presiune asupra resurselor economice ale țărilor.
”Înțelegerea factorilor care contribuie la o cogniție optimă la sfârșitul vieții este esențială pentru a asigura o îmbătrânire reușită la nivel individual și societal - în special în Europa, unde dimensiunile familiilor s-au redus, iar populația îmbătrânește rapid”, spune Vegard Skirbekk, PhD, profesor de sănătate a populației și a familiei la Columbia Mailman School, într-un comunicat de presă.
Studiul a fost primul de acest gen care a analizat relația dintre fertilitate și funcția cerebrală pe termen lung. Un studiu din 2014 a constatat că a avea un al treilea copil a fost în detrimentul sănătății mentale a femeilor mai târziu în viață, dar nu și a bărbaților.
După ce au controlat mai multe variabile, cum ar fi educația și vârsta părinților la nașterea celui de-al doilea copil, Dr. Skirbekk și coautorul său Eric Bonsang, PhD, au descoperit că acei adulți cu trei sau mai mulți copii au avut performanțe mai slabe la testele de cogniție, cum ar fi reamintirea imediată și întârziată a cuvintelor și fluența verbală.
”Efectul negativ al faptului de a avea trei sau mai mulți copii asupra funcționării cognitive nu este neglijabil, ci este echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire”, a notat Dr. Bonsang, profesor de economie la Universitatea Paris-Dauphine-PSL, într-o declarație.
Vezi și: Cafeaua, asociată cu nervozitatea. Care este legătura și cum te influențează cofeina
Familiile cu doi copii, mai sănătoase din punct de vedere psihic
Mai simplu spus, a avea mai mulți copii poate avea un impact negativ asupra sănătății creierului pe termen lung și poate îmbătrâni mintea cu 6,2 ani în plus. Efectul a fost similar atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Rezultatele ar putea să nu pară vești bune, dar concluziile au fost promițătoare pentru cercetători. Chiar dacă populația Europei este în declin din cauza ratei scăzute a natalității, europenii îmbătrâniți cu mai puțini copii ar putea fi în continuare ageri din punct de vedere cognitiv la sfârșitul vieții, menținându-și independența și reducând viitoarele costuri de asistență medicală și nevoile de îngrijire pe termen lung.
Cum îți poate afecta fertilitatea sănătatea creierului pe termen lung
Există mai multe moduri în care fertilitatea joacă un rol în sănătatea creierului, dar, în esență, se reduce la creșterea nivelului de stres. Creșterea costurilor. Nu este un secret că copiii sunt scumpi. A avea mai mult de trei copii poate duce la o povară financiară crescută și un venit redus și înseamnă că aveți o șansă mai mare de a vă situa sub pragul sărăciei, scăzând astfel standardul de viață pentru toți membrii familiei. Grijile și incertitudinile financiare rezultate ar putea contribui la deteriorarea cognitivă, scriu autorii studiului.
O participare mai redusă la forța de muncă. Faptul că au un copil în plus determină, de asemenea, ca femeile să participe mai puțin la forța de muncă, să lucreze mai puține ore și să aducă acasă un salariu mai mic. Munca, în comparație cu pensionarea, afectează în mod pozitiv funcționarea cognitivă în rândul bărbaților și femeilor, notează autorii.
Vezi și: Cancerul de sân, descoperirea care revoluționează tratamentul. Terapia împiedică recidiva bolii
Stres suplimentar. Părinții cu mai mulți copii pot experimenta mai mult stres, au mai puțin timp pentru a se relaxa și mai puțin timp pentru a investi în activități de petrecere a timpului liber care să stimuleze din punct de vedere cognitiv.
”Acest lucru poate implica privarea de somn pentru părinte”, spun autorii.
Risc mai mic de izolare socială. Cu toate acestea, a avea mai mulți copii scade riscul de a fi izolat social la bătrânețe, ceea ce reprezintă un factor de risc major pentru declinul cognitiv și demență.
Bineînțeles, ceea ce nu este inclus în această listă este faptul că un copil în plus poate aduce un potențial mult mai mare de bucurie și fericire în familia ta. Este o alegere personală care ar trebui să se bazeze pe factorii specifici pe care doriți să îi prioritizați. Și există o mulțime de alte beneficii pentru sănătate dacă ai mai mulți copii: Un alt studiu a constatat că mamele care au mai mulți copii ar putea trăi mai mult.
Deși este nevoie de mai multe cercetări, autorii susțin că fertilitatea ar trebui să fie considerată un factor semnificativ atunci când vine vorba de cogniția pe termen lung, alături de alți factori predictivi precum exercițiile fizice, experiențele profesionale, sănătatea mintală și educația.
”În plus, studiile viitoare ar trebui să abordeze efectele potențiale ale lipsei de copii sau ale faptului de a avea un singur copil asupra cogniției la sfârșitul vieții. De asemenea, avem nevoie de mai multe informații despre tipurile de interacțiuni, sprijin și conflicte care apar între părinți și copii, care pot influența rezultatele cognitive”, adaugă Dr. Skirbekk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.