Fundația Salvați Copiii România atrage atenția că proiectul de lege al bugetului de stat constituie o amenințare la adresa copiilor din sistemul de protecție și a copiilor cu dizabilități. De asemenea, arată organizația într-un comunicat remis presei, proiectul de lege va adânci inechitățile din sistemul de protecție a acestora și va duce la blocarea pe termen nelimitat a plăților aferente. În document se cere decidenților să regândească alocarea bugetară, fără a-i vulnerabiliza pe acești copii.
Potrivit datelor statistice, cea mai săracă regiune a României - Sud-Vest Oltenia (33,4% rata sărăciei relative vs. 23,6% la nivel național, 2017) are cea mai mare pondere de persoane cu dizabilități (4,48% vs. 3,63% la nivel național, primul semestru 2018). Pe de altă parte, regiunea cea mai puțin săracă – București/Ilfov (6,1%) are cea mai mică pondere a persoanelor cu dizabilități (3,05%).
Buget 0 pentru copiii cu dificultăți
Alocări bugetare pentru acești copii, dar și pentru însoțitorii lor, nu sunt prevăzute pentru 2019, arată reprezentanții fundației.
„Analizând bugetele de stat pentru 2018 și 2019 și previziunile pentru următorii trei ani (2020-2022), constatăm cu surprindere faptul că anul 2019 este singurul an care are «0 lei» alocări de la nivel central pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare (fiind incluși aici și copiii) și susținerea sistemului de protecție a copilului (vezi tabelul). În absența oricărui sprijin financiar de la nivel central, respectarea acestor drepturi ale copiilor vulnerabili va depinde în exclusivitate de posibilitatea fiecărei localități de a acoperi aceste cheltuieli sau de bunăvoința primarilor ori a consiliilor locale, astfel încât există motive temeinice de îngrijorare față de situația copiilor care locuiesc în cele mai sărace comune și orașe”, se mai arată în documentul dat publicității.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a explicat: „Analiza ne arată că, din păcate, vorbim mai degrabă despre necesitatea acoperirii unei părți din deficitul bugetar cu prețul vulnerabilizării și mai mari a celor mai vulnerabili dintre copii. Suma pe care ar fi trebuit să o regăsim în bugetul de stat pentru sistemul de protecție și asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav este de aproximativ 1,16 miliarde euro.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.