În România post-revoluționară, gradul de vaccinare a scăzut alarmant. În ultimii trei ani ne-am confruntat cu o epidemie de rujeolă (care e încă în plină desfășurare) și cu un sezon gripal epidemic (și acesta încă neîncheiat). Vorbim de 189 de decese datorate gripei anul acesta și de 63 de decese datorate rujeolei (din 2016 încoace). Motive suficiente pentru ca, de astăzi, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România să lanseze o campanie, intitulată „Inițiativă pentru viitor" #vaccinareinformareviitor".
Societatea civilă, profesioniști și pacienții, în aceiași tabără
„Noi lansăm astăzi „Inițiativa pentru viitor". Putem să o privim ca pe o campanie de a aduce în discuție vaccinarea ca subiect, dar vrem să mergem mai departe de aceasta și să ajungem la lucruri concrete. Ce înseamnă din punctul nostru de vedere lucruri concrete? Să aducem alături de această inițiativă societăți profesionale, medici, specialiști (...) alte ONG-uri (...), vrem să creionăm grupuri de lucru și grupuri de discuții, de dezbateri, prin care să putem ajunge la un consens, să putem să spunem că vaccinarea este un lucru benefic, mai ales pentru pacienți. Am plecat la această campanie pentru că bolnavii cronici sunt primii expuși în societate din cauza ratei foarte mari de nevaccinare. Credem că noi ar trebui să fim cumva o locomotivă pentru ca vaccinarea să fie adusă în prim plan", a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizației Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), la conferința de presă, prilejuită de lansarea campaniei.
Referitor la cei care nu susțin vaccinarea, el a spus că fiecare are dreptul să-și susțină părerea, dar că asta nu dă dreptul nimănui să pună altcuiva viața în pericol.
Accesul la vaccinuri
„Nu avem nicio problemă cu aceia care nu susțin vaccinarea, fiecare are un drept să-și susțină părerea. Noi doar vrem să spunem că avem nevoie de vaccinare, avem nevoie de rambursarea vaccinurilor (...). Cred că la sfârșitul zilei, împreună cu toată lumea, dacă avem un acord final prin care să putem să spunem că vaccinarea e un lucru bun pentru pacienți, cetățeni, să putem să mergem în Parlament și să avem o discuție finală cu parlamentari pentru a debloca Legea vaccinării (...). Vrem ca cel puțin bolnavii cronici să poată să aibă acele vaccinuri care la ora actuală nu se găsesc și mă refer la bolnavii cronici pe patologia de oncologie, pe transplant, pe alte patologii care au nevoie de vaccinuri specifice. Aceste vaccinuri specifice ori nu se găsesc ori nu sunt decontate", a afirmat Gănescu.
Președintele COPAC a dezvăluit și o parte din liniile pe care COPAC s-a gândit să meargă în acest demers. „Să avem campanii de informare, activități împreună cu Caravana Medicilor, să facem un ghid, vrem să informăm pacienții, să aducem lucruri concrete, reale, să facem traininguri, workshopuri, să învățăm de la medici, să luăm informații corecte (...) Ca pacienți cu boli cronice știm cel mai bine cât este de importantă este prevenția și vaccinarea. Știm că așa ne putem proteja și, la rândul nostru putem fi protejați. Ca pacienți cu afecțiuni cronice avem nevoie ca populația să fie informată în mod corect și complet despre vaccinare, așa că noi facem primul pas. Vaccinarea constituie o temă importantă de sănătate publică, pe care dorim să o readucem în discuția publică și îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să susțină acest demers, profesioniști, organizații profesionale sau societăți științifice, pacienți, aparținători, părinți. Avem nevoie ca vocea noastră să fie mai puternică și vă invităm să ne fiți alături în acest demers", a continuat Radu Gănescu.
Studenții la Medicină, responsabilitate asumată
Horia Chirilă, reprezentant al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, a spus că este responsabilitatea viitorilor profesioniști în sănătate să se asigure că populația este conștientă de importanța imunizării.
„Noi, ca viitori profesioniști în sănătate și actuali studenți la medicină, considerăm că e responsabilitatea noastră să ne luăm sănătatea în propriile mâini, să ne asigurăm că atât colegii noștri, cât și populația generală este conștientă de importanța imunizării și să se asigurăm că informațiile sunt răspândite corect", a declarat Chirilă.
Potrivit unui comunicat al COPAC, România se situează pe penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu 86%, media europeană fiind de 93,5%.
În România au fost raportate până la data de 29 martie 2019 un număr de 16293 cazuri de rujeolă, din care 62 de decese, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână 82 de cazuri noi au fost înregistrate în 10 județe și București.
Tot conform datelor CNSCBT, de la începutul sezonului gripal au fost confirmate, în laborator, 2.164 de cazuri de gripă. Numărul persoanelor care au murit de gripă din ianuarie și până acum a ajuns la 189.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.