Coordonatorul pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta: terapia cu oxigen NU arde plămânii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sptalele din Bucuresti sunt pline cu pacienti COVID-19 care au nevoie de tuburi de oxigen. Sursa foto: Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti
Sptalele din Bucuresti sunt pline cu pacienti COVID-19 care au nevoie de tuburi de oxigen. Sursa foto: Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti

Medicul Irina Strâmbu, coordonatorul pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta din București, spune că ”medicamentul necesar din primul moment în COVID este oxigenul”.

”Terapia cu oxigen NU arde plămânii, ci este cheia menținerii vieții în speranța unei evoluții favorabile a leziunilor induse de infecția virală”, spune medicul Irina Strâmbu, coordonatorul pavilionului COVID de la Institutul Marius Nasta din București.

Specialistul subliniază, într-o postare a celor de la Ro Vaccinare, importanța oxigenului pentru bolnavul de COVID.

”Oxigenul nostru cel de toate zilele...Specia umană este dependentă de oxigen. Dacă plămânii nu ar fi capabili să aducă în sânge oxigenul necesar, din pricina diverselor boli care îi pot afecta - inclusiv Covid-19 - corpul ar muri. În secțiile COVID ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta pacienții ajung de foarte multe ori la internare cu afectare pulmonară severă evidențiată prin saturații de oxigen înspăimântătoare: 70%, 60%, chiar 50%, asta înseamnă că mai puțin de jumătate din globulele roșii care ajung în plămân găsesc acest gaz să îl poată prelua și să-l ducă la creier, inimă...

Este prioritar pentru acești pacienți tratamentul, conform protocoalelor în vigoare, iar pe primul loc, medicamentul necesar din primul moment în COVID este OXIGENUL, care se administrează la un debit uriaș care să permită creșterea saturației la un nivel acceptabil pentru funcționarea organelor vitale, care au rol cheie în supraviețuirea organismului la criza generate de virus”, afirmă medicul Irina Strâmbu.

Potrivit specialistului, ”experiența pandemiei ne-a arătat că debitul de oxigen necesar poate fi foarte mare, până la 60 litri pe minut”. Însă, unii pacienți ”continuă să se agraveze cu tot tratamentul disponibil în acest moment, fiind uneori nevoie de mijloace invazive, intense și greu de tolerat, care însă permit ca oxigenul să ajungă la organele vitale... și sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră au auzit în aceste zile cuvintele: ventilație non-invaziva sau intubație sau ventilație mecanică”, adaugă medicul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel