Controverse: pilula contraceptivă în adolescență, asociată cu depresia la maturitate

Angela Sabău |
Data publicării:
Depresia la adolescenți
Depresia la adolescenți

Pilula contraceptivă luată în adolescență ar putea provoca depresie la vârsta adultă, spun unele cercetări. Nu toți medicii sunt de acord cu asta.

Pilula contraceptivă ar putea provoca depresie la adolescenți. Un studiu recent a descris o legătură între luarea pastilelor contraceptive la adolescente și depresia la vârsta adultă, știre care a stârnit reacții din partea unor medici.

Cercetările anterioare sugerează că există motive pentru a privi mai atent efectele secundare ale pastilelor contraceptive hormonale. Dar până acum, legătura este mai puțin decât sigură. „Aceasta este o legătură prematură”, spune medicul pediatru Cora Breuner de la Seattle Children’s Hospital.

Mai mult, aceste informații încă nesigure ar putea duce la scăderea numărulșui de adolescențil activi sexual care iau anticoncepționale, ceea ce ar duce la creșterea numărului de sarcini nedorite, spune Breuner. Katharine O’Connell White, ginecolog-obstetrician, este de acord. „Controlul nașterii produce oricum îngrijorareare”, spune White, de la Școala de Medicină a Universității din Boston. „Dar știm că alte lucruri sunt mult mai periculoase. Sarcina adolescenților, de exemplu. Accesul la un control efectiv al nașterii este vital pentru adolescenții activi sexual”, spun medicii, potroivoit Science News.

Riscurile pilulei contraceptive 

Estimările sugerează că în Statele Unite, 42% dintre adolescenți - 4 milioane în total - au avut relații sexuale. Și aproximativ 56 la sută dintre fetele active sexual între 15 și 19 ani au luat pilule hormonale pentru controlul nașterii.

Apariția pastilelor contraceptive hormonale a fost revoluționară. Începând cu anii '60, femeile au început să-și controleze fertilitatea - și viața - în moduri care erau anterior imposibile. Doza zilnică de hormoni, inteligent concepută pentru a îndepărta sarcina, astfel încât să nu se întâmple o sarcină reală, este atât de iconică, încât chiar și astăzi, este singurul medicament cunoscut doar ca „pilulă contraceptivă”. Și previne sarcina remarcabil de bine. Cu excepția riscurilor rare, cum ar fi cheagurile de sânge, pilula nu pare să creeze prea multe probleme pentru majoritatea oamenilor. Utilizările sale s-au extins dincolo de sarcina sa principală de a suprima ovulația. Aproximativ o treime din rețetele pilulelor pentru adolescenți sunt din motive necontraceptive, ci pentru a ușura perioadele dureroase sau neregulate, endometrioza, acneea și alte afecțiuni.

Cifre îngrijorătoare 

Totuși, există un studiu care ridică serioase semne de întrebare cu privire la legătura dinte pilula contraceptivă și riscul de depresie. Un raport potrivit căruia femeile care luaseră pilula de adolescenți aveau mai multe șanse să dezvolte depresie pe măsură ce erau adulte. Studiul, publicat în Journal of Child Psychology and Psychiatry, a cerut 1.236 de femei din SUA, cu vârste între 20 și 39 de ani, să își amintească când au început să ia hormonale hormonale. De asemenea, cercetătorii au întrebat despre simptomele depresive ale participantelor.

A apărut o tendință potențial îngrijorătoare: Utilizarea pilulelor în adolescență a fost legată mai târziu de rate mai mari de depresie. În momentul studiului, 16% dintre femeile care au luat pilule contraceptive hormonale în adolescență îndeplineau criteriile depresiei clinice. Doar 9% dintre femeile care au început să ia pilul la maturitate au îndeplinit aceleași criterii pentru depresie. Pentru femeile care nu au folosit niciodată pilule contraceptive, proporția celor care au făcut depresie a fost de 6%.

Aceste diferențe între grupuri au fost „într-adevăr destul de substanțiale”, spune coautoarea studiului Christine Anderl, psiholog la Universitatea din Columbia Britanică din Vancouver. „Poate exista o relație de lungă durată între utilizarea pilulelor și depresie”, spune ea. De asemenea, atrage atenția asupra faptului că este doar „posibil”, nu este cert și, de asemenjea, studiul are anumite limitări. Rezultatele au arătat o corelație, nu o relație cauzală. Cercetătorii au utilizat o abordare statistică pentru a face grupurile de comparație mai asemănătoare, pentru a evidenția diferențele de educație, de exemplu, care ar putea afecta ratele de depresie. 

Pilulele hormonale sunt două tipuri principale: tipul mai vechi, care conține un amestec de estrogen și progestin (o formă sintetică de progesteron) și „mini-pilule”, care conțin doar progestin în cantități mici. Pentru a înțelege ce ar putea face aceste pastile creierului în curs de dezvoltare, tipul și cantitatea de hormoni care contează, Breuner spune că este sceptică că există o asociere adevărată între pastilele anticonceptionale și depresia mai târziu în viață, spune ea. „Nu sunt pregătită să încetez prescrierea.”

Alte două studii au legat contraceptivele orale cu depresia în perioada adolescenței, spre deosebire de mai târziu în viață. Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a găsit o legătură între pilula și simptomele depresive la tinerii de 16 ani din Olanda. Fetele care luau pastilă au raportat că plâng mai mult, dorm mai mult și au mai multe probleme de mâncare decât fetele care nu iau contraceptive orale.

Studii controversate 

Al doilea studiu, de peste 1 milion de adolescenți și femei daneze, a descoperit că adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care iau anticonceptionale erau mai predispuși să aibă și rețete pentru antidepresive în același timp. Efectul a fost cel mai puternic pentru adolescenții care iau numai pastile cu progestin. Mărimea acestui studiu a fost suficientă pentru a detecta chiar un efect mic și a fost publicat în JAMA Psychiatry.

Dar există și un raport care nu confoirmă această teorie. Katherine Keyes, epidemiologul McKetta și Columbia, a studiat 4.765 de adolescenți din SUA și nu a găsit nicio dovadă că anticonceptionalele  influențează depresia, nici la momentul luării pilulelor, nici ulterior.

Acest studiu, publicat în ianuarie în Annals of Epidemiology, a analizat adolescenții care utilizează în prezent sau au utilizat înainte pastilele anticonceptionale și a folosit interviuri pentru a aduna informații despre depresie. „Oricum am privit-o, nu am găsit niciun efect”, spune McKetta.

Ca orice alt studiu pe oameni, acesta vine cu limitări. La fel ca în studiul lui Anderl, cercetătorii au cerut adolescenților să se gândească înapoi și să-și amintească de informații. Părinții au fost, de asemenea, intervievați despre depresia copiilor lor, iar gândirea i-ar fi putut tenta să răspundă, în special la întrebări sensibile. 

În ansamblu, aceste studii - toate imperfecte, toate însoțite de propriile limitări - oferă puțină claritate cu privire la modul în care acești hormoni de control al nașterii schimbă creierul adolescenților.

Hormonii și creierul adolescenților

Cu toate acestea, ideea este plauzibilă. Anii adolescenței sunt importanți pentru dezvoltarea creierului. Hormonii precum testosteronul, estrogenul și progesteronul în perioada adolescenței pot schimba dezvoltarea creierului. „Este un fapt”, spune Cheryl Sisk, un neurolog în cadrul Universității de Stat Michigan din East Lansing.

Certitudinea ei provine dintr-o mare colecție de cercetări asupra animalelor de laborator și dintr-un set mai subțire de studii asupra creierului uman. În experimentele efectuate pe animale de laborator, oamenii de știință pot controla în mod deosebit sincronizarea și nivelul hormonilor și apoi pot vedea ce se întâmplă cu creier pe măsură ce animalele cresc. Șoarecii de sex feminin, de exemplu, cu ovarele îndepărtate înainte ca șoarecii să ajungă la adolescență, au avut diferențe în abilitățile de învățare la vârsta adultă. 

Studiile umane sugerează că estrogenul afectează și creierul fetelor adolescente. O tulburare genetică numită sindrom Turner poate lăsa fetele cu un nivel foarte scăzut de estrogen. Fetele cu tulburarea au diferențe în volumul anumitor regiuni ale creierului, arată mici studii. (Testosteronul în adolescență poate sculpta și creierul băieților.)

Este posibil ca hormonii eliberați în pilulă să afecteze creierul diferit de hormonii eliberați din ovarele unui adolescent. Timpul sau tipul de hormoni ar fi oprit, iar nepotrivirea ar putea afecta dezvoltarea creierului unei fete, spune Sisk.

Derivate din colesterol, hormoni precum progesteronul și estradiolul, unul dintre estrogenii care apar în mod natural al organismului, pot trece peste bariera sânge-creier. „Aproape că vă puteți gândi la creier ca fiind scăldat în testosteron și estradiol și progesteron”, spune neurologul Russell Romeo, de la Colegiul Barnard din New York. Acești hormoni „pot ajunge acolo și pot afecta foarte intim aceste celule”, spune el. Hormonii pot schimba comportamentul unor mari colecții de gene, multe dintre ele modelând modul în care funcționează creierul.

Dar unele regiuni ale creierului sunt mai susceptibile decât altele la efectele hormonilor. Hipocampul, amigdala și întinderile selectate ale cortexului prefrontal se dezvoltă încă în perioada pubertății și toate au fost legate de depresie. Aceste regiuni sunt încărcate cu molecule care simt estrogen și progesteron și răspund dând drumul la o serie de modificări celulare atunci când hormonii ajung la creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel