Postul parțial, Intermittent Fasting, se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.
Însă oricât pare de accesibil postul intermitent, sunt persoane cărora nu le este indicat, printre acestea numărându-se diabeticii sau femeile însărcinate ori care alăptează.
”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.
De altfel, acesta este și motivul pentru care postul intermitent are o serie de contraindicații
Probleme cu somnul
Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru recuperarea în urma unor exerciții fizice, pentru susținerea funcției cerebrale și chiar pentru o stare de bine, din punct de vedere emoțional. Astfel, adormitul flămând se poate transpune în adevărare provocări pentru organism în a-și găsi relaxarea și starea de somnolență, deoarece acest lucru face creierul să fie în alertă, deci corpul se simte neliniștit.
Tulburări de alimentație
Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, ”tulburările alimentare sunt folosite pentru a descrie o serie de comportamente alimentare neregulate care pot sau nu să justifice un diagnostic de tulburare alimentară specifică”, iar postul intermitent înseamnă exact alternarea între perioadele de post și cele de alimentație normală, deci o presiune asupra persoanei respective.
Antrenamentele pentru creșterea masei musculare
O altă categorie de persoane pentru care postul intermitent are contraindicații este cea a persoanelor care se antrenează intens pentru creșterea masei musculare. Combinația dintre cele două nefiind cea mai sănătoasă sau sigură.
Probleme cu digestia
Ca și cum problemele de digestie nu ar fi fost destul de dificil de rezolvat, adăugarea unui program de alimentație ciudat nu poate cauza decât mai multă suferință gastrointestinală. "Dacă aveți deja probleme cu digestia, sindromul colonului iritabil, postul intermitent vă poate înrăutăți simptomele”, spune expertul în alimentație Cedrina Calder, pentru sursa citată.
Serviciu care necesită concentrare și atenție intensă
Postul intermitent vă poate lăsa fără energie, iar în cazul în care serviciul vă este unul solicitant, ce necesită concentrare și atenție intensă nu este recomandată apelarea la acesta pentru a slăbi.
”Deși unele persoane raportează creșteri ale energiei în cazul postului intermitent, altele pot experimenta oboseală, concentrare redusă și niveluri scăzute de energie”, spune Calder.
Persoanele cu diabet
Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet deja trec prin creșteri și scăderi frecvente ale nivelului de zahăr din sânge, pe parcursul unei zile, așa că postul nu ar face decât să le intensifice aceste ”vârfuri”.
”Dacă sunteți diabetic și luați în prezent medicamente pentru diabet, în special insulină, nu ar trebui să faceți niciodată post intermitent fără să vă consultați mai întâi cu un medic și să fiți monitorizat îndeaproape”, spune Calder. ”Postul intermitent combinat cu medicamentele pentru diabet poate face ca glicemia să scadă periculos de mult.”
Postul intermitent în timpul sarcinii
Adoptarea postului intermitent în timp ce sunteți însărcinată sau alăptați poate reprezenta o amenințare pentru dezvoltarea copilului. Calder spune: ”Sarcina și alăptarea necesită un aport adecvat de calorii pentru dezvoltarea adecvată a copilului și pentru producția de lapte. Perioadele de post vor interfera cu aportul caloric, așa că femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să facă post intermitent.”
Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.