Contractul colectiv de muncă din Sănătate, explicațiile Ministerului Sănătății

Dana Lascu |
Data publicării:
Contractul semnat de sindicate și ministrul Sănătății. Foto: Sanitas
Contractul semnat de sindicate și ministrul Sănătății. Foto: Sanitas

Sâmbătă noaptea, sindicatele și Ministerul Sănătății au reușit, după doi ani și șapte luni de negocieri, să semneze contractul colectiv de muncă pe Sănătate.

Noul contract colectiv de muncă, care trebuie luni înregistrat la Ministerul Muncii pentru a avea efecte, acoperă perioada 2019-2021. Semnat azi-noapte, de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de reprezentanții sindicatelor, documentul care are peste 190 de articole și 11 anexe, stabilește ajustări legate de drepturile și îndatoririle salariaților și ale angajatorilor, din sistemul public de sănătate, armonizându-le cu noile prevederi legale.

„Este primul contract de muncă semnat după legea salarizării. Documentul este important pentru ca stabilește ajustări legate de drepturile și îndatoririle salariaților, armonizându-le cu noile prevederi legale. Contractul colectiv de muncă preia și noul regulament de sporuri. În anul 2018, am desemnat o comisie care a reluat negocierile cu sindicatele, acestea fiind suspendate din 2016", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Contractul colectiv de muncă este documentul care stabilește, printre altele, drepturile și obligațiile, timpul de muncă și cel de odihnă ce revin salariaților din unitățile sanitare, zilele libere care sunt acordate în funcție de condițile de muncă, pe specialități, are prevederi inclusiv despre discriminare și agresiuni asupra cadrelor medicale etc.

Este un instrument important pentru asigurarea unui nivel corespunzător de protecție socială a salariaților, au punctat sindicaliștii.

Contractul colectiv de muncă la nivel național asigură garanții pentru încheierea contractelor colective de muncă la nivel de unități, se mai arată în comunicatul MS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel