Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și de pierdere a interesului pentru lucrurile și activitățile care ofereau plăcere.
Depresia este considerată boala secolului 21, mai mult, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a calificat această tulburare ca a doua cauză de morbiditate, după bolile cardiovasculare, un motiv în plus pentru cercetători de a descoperi care sunt factorii ce contribuie la creșterea riscului de depresie.
Cercetările sunt în curs de desfășurare cu privire la factorii care influențează riscul de depresie al unei persoane. Adesea, acest risc implică o combinație de factori interni și externi. Astfel că modificarea anumitori factori ar putea duce la minimizarea riscului de depresie.
Dovezile sugerează că utilizarea contraceptivelor orale poate contribui la riscul de depresie, arată un studiu recent publicat în Epidemiology and Psychiatric Science, notează Medical News Today.
Ce arată studiul
Acest studiu a constatat că femeile care utilizează pilule contraceptive pot avea un risc de depresie cu până la 130% mai mare, în special în primii doi ani de utilizare a contraceptivelor orale.
Studiul a fost un studiu de cohortă bazat pe populație, la care cercetătorii au analizat datele de la peste 264.000 de femei, folosind date din UK Biobank. Dintre aceste femei, aproximativ 80% folosiseră contraceptive la un moment dat.
Astfel, cercetătorii au analizat modul în care începerea administrării de pilule contraceptive și utilizarea contraceptivelor hormonale sunt asociate cu depresia.
Pe baza analizei lor, cercetătorii au constatat că primii doi ani de utilizare a pilulelor contraceptive au fost asociați cu rate mai mari de depresie în comparație cu femeile care nu au folosit niciodată contraceptive orale.
În cazul femeilor care au încetat să ia pilule contraceptive, a existat încă un risc crescut de depresie în rândul femeilor care au folosit pilule contraceptive în adolescență.
Cercetătorii au putut, de asemenea, să analizeze perechile de surori pentru a cerceta mai bine o posibilă relație cauzală între administrarea de pilule contraceptive și depresie. Datele din această analiză au indicat o posibilă relație de cauzalitate.
”Este plauzibil ca anticoncepționalele hormonale să aibă un impact asupra sănătății mintale, deoarece aceste medicamente acționează prin modificarea nivelurilor hormonale, care pot influența starea de spirit și reglarea emoțională.
Acest studiu este un pas important în examinarea mai atentă a acestei asocieri, în special în ceea ce privește abordarea prejudecății utilizatorului sănătos care poate duce la subestimarea riscurilor potențiale asociate cu utilizarea contraceptivelor orale.
Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că riscul crescut, deși semnificativ din punct de vedere statistic, este relativ modest”, a declarat dr. Ryan Sultan, medic certificat de sănătate mintală, neimplicat în studiu.
Vezi și: Picăturile nazale, efect asupra creierului. Cum te ajută să te recuperezi după un accident vascular
Depresia, alți factori de risc
Factorii care cresc riscul de apariție al depresiei pot fi de natură genetică, psihologică sau de mediu. Aceștia includ:
- o afecțiune medicală cronică
- o afecțiune care alterează creierul, precum boala Parkinson
- o traumă severă
- nivel ridicat de stres.
Deși oricine poate dezvolta depresie, aceasta este mai frecventă în rândul femeilor, iar una dintre explicații este legată de schimbările hormonale cu care femeile se confruntă de-a lungul vieții fertile, atât în timpul menstruației, a sarcinii sau la menopauză.
Depresia, simptome
Simptomele pe care le poate prezenta o persoană care suferă de depresie sunt:
- o stare de spirit prostă, în mod continuu
- senzația de neajutorare
- absența speranței de viitor
- stima de sine scăzută
- plâns frecvent
- senzația de vinovăție
- iritabilitate
- intoleranță față de ceilalți
- lipsa motivației și a interesului pentru diverse activități
- dificultatea de a lua decizii
- absența bucuriei față de viață
- senzația continuă de anxietate
- gânduri suicidale și de vătămare fizică
- schimbări ale apetitului
- scădere în greutate sau foarte rar creșterea în greutate
- constipație
- dureri de cap și amețeli
- dureri musculare și/sau articulare
- lipsa energiei
- libidoul scăzut
- anomalii ale ciclului menstrual
- probleme de somn
- neglijarea pasiunilor
- dificultăți în realizarea sarcinilor legate de muncă și casă, arată Healthline.
De reținut, că foarte rar se întâmplă ca o persoană depresivă să aibă toate aceste simptome.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.