Consumul ridicat de sare, legat de creșterea riscului de eczeme severe. Un gram în plus de sodiu pe zi crește riscul de eczeme cu 11%

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
consumul de sare Foto: Freepik @nipapornnan
consumul de sare Foto: Freepik @nipapornnan

Un studiu a identificat o legătură semnificativă între dietele bogate în sodiu și riscul crescut de eczeme severe, sugerând importanța moderării consumului de sare.

Un studiu realizat de Universitatea din California a descoperit o corelație semnificativă între dietele bogate în sodiu și apariția eczemelor. Studiul a constatat că doar un gram de sodiu în plus pe zi, echivalentul unei jumătăți de linguriță de sare, a fost legat de un risc cu 11% mai mare de a dezvolta eczeme severe.

Cercetarea este semnificativă deoarece sodiul este stocat în piele, ceea ce ar putea explica legătura cu căile inflamatorii din eczeme. Cercetătorii speră că studiul îi va încuraja pe oameni să urmeze mai atent orientările privind sodiul și să își reducă aportul de sare la nivelurile recomandate.

Deși nu s-a dovedit că reducerea sării din alimentație poate îmbunătăți eczema, majoritatea americanilor consumă prea multă sare.

Citește si: De câte tipuri poate fi anxietatea socială. Cum să recunoști simptomele și care este impactul lor asupra sănătății mintale

Foto: Freepik

Legătura ditnre aportul de sodiu și riscul eczemelor

Eczema este o afecțiune inflamatorie cronică, sistemică, caracterizată prin erupții cutanate care provoacă mâncărimi și care este frecventă la adulți, aproximativ 10% din populația lumii fiind afectată.

Pentru a înțelege de ce eczema ar putea fi legată de aportul de sodiu, cercetătorii au descoperit că cea mai mare parte a sodiului din organism este stocată în piele, iar sistemele imunitar și limfatic reglează echilibrul electrolitic al organismului.

Acest lucru poate avea un impact asupra anumitor afecțiuni autoimune ale pielii. Un studiu a examinat probe de urină de la 216.000 de adulți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani din UK Biobank, aproximativ 5% dintre aceștia fiind diagnosticați cu eczeme. Excreția medie de sodiu în urină a participanților a fost de aproximativ 3 grame pe zi, dar cu fiecare creștere de 1 gram a excreției de sodiu, șansele unei persoane de a avea eczeme active sau severe au crescut.

Fiecare gram suplimentar de sodiu a fost asociat cu o creștere cu 11% a diagnosticului de eczemă, cu o creștere cu 16% a crizelor de eczemă activă și cu o altă creștere de 11% a severității eczemei.

Alimentația pentru gestionare eczemei

Noile cercetări sugerează că moderarea sodiului poate fi o opțiune de tratament eficientă pentru eczeme, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă aceasta este o modalitate de a gestiona simptomele eczemelor.

Studiul arată o corelație între aportul de sodiu și eczeme, dar nu înseamnă neapărat că gestionarea sodiului este o modalitate de a gestiona simptomele eczemei. Următoarea fază a cercetării va determina dacă există o relație cauză-efect mai semnificativă între sodiu și erupțiile de eczeme.

Cu toate acestea, există motive bazate pe dovezi pentru a monitoriza aportul de sare, cum ar fi prevenirea sau gestionarea hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă, a bolilor de rinichi și a accidentelor vasculare cerebrale. Ghidul dietetic sugerează menținerea aportului de sodiu sub 2.300 miligrame pe zi, dar mulți americani mănâncă cu aproape 50% mai mult decât atât în mod regulat.

Pentru a începe să moderați aportul de sodiu, concentrați-vă pe alimente integrale, cum ar fi fructele proaspete, legumele, cerealele integrale, nucile, semințele, legumele, carnea slabă și fructele de mare, evitând în același timp alimentele procesate și vinovații clasici cu conținut ridicat de sodiu, cum ar fi gustările sărate, condimentele și mezelurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel