Dacă ești îngrijorat de rinichii tăi sau de tensiunea arterială ridicată, poate că ar trebui să te gândești la cantitatea de sare pe care o consumi în timpul meselor. Numeroase probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral și bolile renale, sunt asociate cu un consum excesiv de sare.
Câteva dintre aceste afecțiuni sunt interdependente. De exemplu, boala renală este în pericol din cauza tensiunii arteriale ridicate.
Este dificil de determinat cât de precis influențează consumul de sare în sine asupra bolii renale, deoarece multe cercetări privind această afecțiune implică și participanți cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.
Cercetătorii investighează acum relația dintre consumul de sare și boala renală cronică folosind o metodă unică. Potrivit unui nou studiu, cei care consumă mai multă sare în timpul meselor sunt mai predispuși să dezvolte boli renale.
Consumul ridicat de sare sau potasiu a fost asociat cu un risc crescut de boală renală, conform unor cercetări anterioare. Profesorul de epidemiologie de la Universitatea Tulane, Dr. Lu Qi și autor al studiului, explică: "Studiul nostru oferă informații noi pentru a arăta că schimbarea comportamentului alimentar - reducerea adăugării de sare în alimente la masă este legată de un risc mai mic de boală renală".
Cum este legat consumul de sare de bolile renale
O echipă de cerectători condusă de QI a investigat prognosticul bolii renale pentru a înțelege cât de mult afectează sarea această boală. Studiul lor a inclus peste 500.000 de persoane, predominant femei, cu vârsta medie de 56 de ani.
Astfel, timp de 12 ani, participanții la studiu, care nu sufereau de boala renală cronică până în momentul înscrierii la studiu, au fost rugați să raporteze singuri cât de frecvent sărau mâncărurile, având la dispoziție patru răspunsuri posibile: "niciodată sau rar", "uneori", "de obicei" și "întotdeauna".
Cercetătorii au descoperit că riscul de boală renală cronică a crescut în funcție de frecvența prin care oamenii adăugau sare în mâncare - orice alt răspuns decât "niciodată sau rar". Chiar și după luarea în considerare a unor factori de confuzie semnificativi, inclusiv diabetul, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, acest lucru tot s-a întâmplat.
Cei care au răspuns "întotdeauna" au avut cea mai mare creștere a riscului. Pericolul a crescut odată cu frecvența cu care persoanele consumau sare.
În funcție de răspunsurile lor privind consumul de sare în timpul meselor, participanții au fost împărțiți în trei grupuri, grupul de bază fiind format din cei care au spus că nu folosesc sare "niciodată sau rar".
Riscul de boală renală cronică a crescut cu 29% pentru cei care au selectat "întotdeauna". Procentul a scăzut la 7% pentru cei care au răspuns "uneori" și la 12% pentru grupul "de obicei".
Chiar și după luarea în considerare a variabilelor de confuzie, aceste rezultate au scăzut, dar au rămas semnificative din punct de vedere statistic. Grupul "întotdeauna" a prezentat un risc ridicat de 6% la cel mai înalt nivel de control, care a inclus tensiunea arterială ridicată, bolile infecțioase, vârsta și sexul și altele. Grupurile "de obicei" și "uneori" au arătat un risc crescut de 5% și, respectiv, 2%.
Președintele ales al Fundației Naționale a Rinichiului, Dr. Kirk Campbell, este nefrolog certificat a susținut că este dificil de determinat câtă sare au ingerat de fapt participanții.
Potrivit autorilor, "adăugarea excesului de sare în alimente ar putea fi pur și simplu un marker al altor factori nesănătoși ai stilului de viață care ar putea influența în mod direct riscul (de boală renală cronică), în ciuda eforturilor lor de ajustare statistică".
Cu toate acestea, Campbell a remarcat că studiul, care a inclus peste 500.000 de participanți, a fost mare, bine conceput și a constatat o relație potențială semnificativă între alegerile alimentare și stilul de viață și riscul de a dezvolta boli renale cronice.
Foto: Freepik @kuprevich
Este sarea dăunătoare?
Atunci când este folosită cu moderație, sarea nu îți face rău. Organismul tău depinde de ea pentru a funcționa. Unul dintre principalele elemente din sare este sodiul, care este necesar pentru o serie de procese corporale, cum ar fi impulsurile nervoase, contracția musculară și retenția de lichide.
Problema este că este simplu să mănânci prea multă sare, chiar dacă organismul tău nu are nevoie de fapt de atât de multă pentru a funcționa.
Deși termenii de sare și sodiu nu sunt exact același lucru, ei sunt frecvent utilizați în mod interschimbabil. Tipul de sare pe care îl consumi (sare de mare față de sarea de masă, de exemplu) ar putea afecta cantitatea de sodiu pe care o ingerezi. În cele din urmă, însă, sfatul este întotdeauna același: ori de câte ori un medic te sfătuiește să reduci consumul de sare, ceea ce vrea să spună cu adevărat este să reduci consumul de sodiu.
Pentru un adult, FDA sugerează să nu ia mai mult de 2.300 mg de sare în fiecare zi.
Rezultatele studiului au fost în concordanță cu studiile anterioare, potrivit lui Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic, și co-autor al cărții Regenerative Health. Ea a spus că cea mai utilă informație pe care consumatorii trebuie să o cunoască este că reducerea aportului de sare poate avea avantaje certe.
"Dependența de doză a constatărilor poate fi utilă pentru consumatori", a explicat Kirkpatrick. Se pare că a existat un risc redus atunci când s-a folosit mai puțină sare. Metoda de auto-raportare și imposibilitatea de a determina dacă o dietă bogată în sare a fost asociată și cu o calitate slabă a alimentației au fost limitările menționate de autori.
În plus, Qi menționează că cercetarea lor subliniază avantajele reducerii aportului zilnic de sare pentru sănătate. "Aportul redus de sare a fost asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina impactul asupra bolilor renale. Redu cantitatea de sare pe care o adaugi alimentelor la masă, este mesajul de la care trebuie să pleci", a concluzionat Qi.
Cum să reduci consumul de sare din alimentația ta
Potrivit lui Kirkpatrick, există metode simple de a începe să reduci consumul de sare.
Reducerea mesei foarte procesate ar putea fi un punct de plecare inteligent atunci când încerci să îți reduci organic aportul de sare. Atunci când este cuplată cu adoptarea unor obiceiuri alimentare bazate mai mult pe plante și alimente proaspete, acest lucru devine și mai benefic. Pentru a-ți face o idee despre cât de multă sare ai putea consuma, poți, de asemenea, să începi să verifici pe etichetele alimentelor conținutul de sodiu.
Uită-te la cifra pentru sare la 100 g: un conținut mare înseamnă mai mult de 1,5 g de sare la 100 g (sau 0,6 g de sodiu); un conținut mic înseamnă 0,3 g de sare sau mai puțin la 100 g (sau 0,1 g de sodiu).
Potrivit lui Campbell, există anumite elemente la care trebuie să fii atent, iar majoritatea persoanelor consumă frecvent mult mai multă sare decât este recomandat. Acesta continua, "se estimează că adulții din întreaga lume consumă de două ori mai mult decât doza zilnică recomandată de sodiu".
În concluzie, în timp ce sarea este un element de bază în alimentația noastră, impactul său asupra sănătății se extinde dincolo de preferințele de gust. Constatările studiului fac lumină în ceea ce privește relația dintre obiceiurile privind sarea la masă și riscul de boală renală cronică. Pe măsură ce ne reconsiderăm alegerile noastre de condimente, concluzia cheie rămâne clară: moderația și consumul conștient de sare pot juca un rol semnificativ în promovarea sănătății rinichilor și a bunăstării generale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.