Un studiu realizat de cercetători ai Institutului Național de Gastroenterologie din Italia sugerează o asociere între consumul frecvent de pui și riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor sistemului digestiv. Cercetarea a fost publicată în revista Nutrients și s-a concentrat pe datele de sănătate ale 4.869 de adulți din Italia, pe o perioadă de 20 de ani.
Descoperirea unui risc neașteptat
Precedente cercetări au sugerat că consumul de carne de pasăre (în special de pui) este mai sănătos decât consumul de carne roșie, având un risc mai mic de a contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer gastrointenstinal. Însă, studiul de față aduce în discuție o nouă ipoteză: consumul regulat de pui ar putea fi legat de anumite tipuri de cancer gastrointenstinal și de decesul prematur.
Metodologia studiului
Datele pentru acest studiu au fost colectate prin interviuri și examene medicale realizate de personal specializat. Fiecare participant a completat chestionare referitoare la obiceiurile alimentare, iar starea lor de sănătate a fost evaluată pe baza dosarelor medicale și a bazelor de date regionale, care au permis cercetătorilor să includă și decesele.
Printre factorii luați în calcul s-au numărat frecvența consumului de carne sau carne de pasăre, precum și rata de dezvoltare a cancerelor gastrointenstinale și decesele asociate acestora.
Riscurile asociate consumului de pui
Cercetătorii au observat o incidență mai mare a apariției cancerelor gastrointenstinale și o rată mai mare a deceselor precoce cauzate de acestea în rândul persoanelor care consumau mai mult de 300 de grame de pui pe săptămână. În mod concret, riscul de deces prematur pentru această categorie a fost cu 27% mai mare comparativ cu persoanele care consumau doar 100 de grame de pui pe săptămână sau mai puțin, potrivit Medical Xpress.
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinal - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers
Necesitatea unor cercetări suplimentare
Echipa de cercetători subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste rezultate. De exemplu, nu s-a putut stabili cu certitudine dacă rata crescută de decese din cauza consumului de pui este direct legată de acest aliment sau de modul în care acesta este gătit (de exemplu, dacă este prăjit sau breaded) sau de adăugarea unor condimente.
De asemenea, un alt factor important, cum ar fi activitatea fizică (tipurile și frecvența exercițiilor fizice), nu a fost măsurat, ceea ce reprezintă o limitare semnificativă a studiului.
Concluzii și recomandări
Deși cercetările actuale sugerează o asociere între consumul ridicat de pui și riscul crescut de cancer gastrointestinal și deces prematur, cercetătorii nu au tras concluzii definitive și recomandă continuarea studiilor pentru a clarifica mecanismele acestei posibile relații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.