Consumul moderat de cafea, asociat cu riscuri cardiometabolice scăzute. Crește nivelul de histidină

Monika Baciu |
Data publicării:
cafea - FOTO: Freepik@mahdykallas
cafea - FOTO: Freepik@mahdykallas

Această băutură menține sănătatea inimii. Previne bolile cardiovasculare și are un impact major, dacă este consumată corect.

Vezi și: Conservarea ovocitelor, soluție modernă, dar cu limitări de vârstă. Dr. Alice Barbu: Timpul nu așteaptă să avem un post de conducere sau partenerul ideal

Într-o eră în care plăcerile cotidiene sunt adesea asociate cu riscuri pentru sănătate, cafeaua pare să fie o excepție notabilă. Dr. F. Perry Wilson, profesor asociat de medicină și sănătate publică la Yale, explorează în detaliu beneficiile potențiale ale cafelei în contextul riscurilor cardiometabolice, bazându-se pe cele mai recente cercetări din domeniu.

Cafeaua, substanța zilnică cu beneficii

Cafeaua este consumată zilnic de peste 1 miliard de oameni, oferind nu doar un boost de energie, ci și posibile beneficii pentru sănătate. Deși cafeina este principalul ingredient activ, cafeaua conține și o varietate de compuși chimici, inclusiv fenoli și acizi clorogenici, care ar putea contribui la efectele sale pozitive.

Dr. Wilson subliniază că, în ciuda prejudecăților legate de plăcerile dulci și consumul de substanțe psihoactive, cafeaua s-ar putea încadra în categoria excepțiilor plăcute care aduc beneficii reale.

"Cafeaua este una dintre acele rare plăceri care, se pare, sunt de fapt bune pentru sănătate", spune dr. Wilson, potrivit Medscape.

Vezi și: Schimbări subtile în creier, asociate cu riscul de Alzheimer. Evidente cu ani înainte de apariția simptomelor

Studiu recent

Un studiu recent publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) aduce noi perspective asupra efectelor cafelei asupra sănătății. Acest studiu este remarcabil pentru abordarea sa cuprinzătoare, bazându-se pe datele extinse ale UK Biobank, care include informații de la peste jumătate de milion de participanți.

"Studiul a analizat datele de la aproape 200.000 de persoane, care erau libere de boală cardiovasculară la începutul studiului. Rezultatele au arătat că un consum mai mare de cafea, ceai sau cafeină este asociat cu o reducere de aproape 40% a riscului de boală cardiovasculară", explică Wilson.

Vezi și: Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor

Consumul moderat de cafea, asociat cu riscuri cardiometabolice scăzute - FOTO: Freepik@kgtoh

Ce impact are cafeaua

Pentru a înțelege cum cafeaua influențează sănătatea, cercetătorii au folosit tehnici avansate pentru a măsura 168 de metaboliti diferiți din probele de sânge ale participanților.

"Cafeaua a modificat semnificativ aproape jumătate dintre acești metaboliți. De exemplu, cafeaua a redus nivelurile de VLDL, cunoscut sub numele de colesterolul rău, și a scăzut nivelurile de acizi grași saturați, amândoi fiind legați de riscuri cardiovasculare", spune dr. Wilson.

De asemenea, consumul de cafea a fost asociat cu creșterea nivelurilor de histidină, un aminoacid care poate contribui la scăderea riscului cardiovascular. Aceste descoperiri sugerează că există mecanisme biochimice prin care cafeaua poate influența riscul de boală cardiovasculară.

Deși studiul oferă dovezi promițătoare, dr. Wilson avertizează asupra consumului de cafea.

"Este important să facem distincția între diferitele tipuri de băuturi pe bază de cafea. O cafea simplă neagră este foarte diferită de băuturile sofisticate și încărcate cu zahăr precum Frappuccino-urile. Moderarea și alegerile sănătoase sunt esențiale", a mai spus dr. Wilson.

Cafeaua rămâne una dintre puținele plăceri care pare să ofere beneficii reale pentru sănătate. Așadar, atunci când savurați următoarea ceașcă de cafea, puteți fi liniștiți știind că, atunci când este consumată cu moderație, cafeaua poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate.

Vezi și: Patritumab deruxtecan, medicamentul împotriva cancerului, rezultate promițătoare în studiul de etapă avansată. Este o combinație de anticorp monoclonal cu un agent citotoxic

Cafeaua și cardiacii

Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL că pacienții cu afecțiuni cardiace ar trebui să fie atenți la consumul de cafea, subliniind că moderația este esențială. Potrivit acesteia, decizia de a consuma cafea nu este doar una legată de sănătatea fizică, ci implică și un aspect psihologic important.

"Eu întotdeauna le recomand pacienților o cafea. Ce rău poate să facă. În condițiile în care frustrezi un om căruia îi place să bea o cafea…nu o să moară, nu o să facă nicio patologie. Din contră, o să se simtă frustrat dacă nu îi recomandăm sau dacă nu îi dăm voie să bea o cafea.

Nu o să îi spunem să bea cafeaua în cana cu lapte. Îi spunem să bea cu o anumită limită. Asta e altă socoteală, dar oricărui om dacă îi dau o cafea și o bea de plăcere, nu o să îi facă rău. O să îi facă rău dacă îi interzic.

În viața asta nu trebuie să spui numai NU. Trebuie să îi spui omului și pacientului că are voie ceva",  a explicat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel