Un nou studiu arată că există o asociere între consumul de alcool și un risc substanțial mai mare de apariție a mai multor forme de cancer, inclusiv cancer de sân, colon și oral. Riscul crescut a fost evident chiar și în rândul celor care consumau băuturi rar până la moderat (până la două băuturi pe zi), care au reprezentat 1 din 7 pentru toate cancerele nou diagnosticate în 2020 și peste 100.000 de cazuri la nivel mondial.
Studiul Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a fost publicat în revista Lancet Oncology (link direct studiu).
În Canada, consumul de alcool a fost legat de 7.000 de cazuri noi de cancer în 2020, inclusiv 24% din cazurile de cancer de sân, 20% din cancerele de colon, 15% din cancerele rectale și 13% din cancerele orale și hepatice.
„Orice consum de alcool implică riscuri”, a declarat co-autorul studiului, Dr. Jürgen Rehm, cercetător principal la Institutul de cercetare a politicilor de sănătate mintală și Institutul de cercetare a sănătății mintale Campbell Family, de la CAMH. „Și în cazul cancerelor legate de alcool, toate nivelurile de consum sunt asociate cu un anumit risc. De exemplu, fiecare pahar standard de vin pe zi este asociat cu un risc cu 6% mai mare de a dezvolta cancer de sân la femei”.
„Consumul de alcool e vinovat de o povară substanțială a cancerului la nivel global", a declarat dr. Isabelle Soerjomataram, șef adjunct al filialei de cercetare a cancerului de la IARC. „Cu toate acestea, impactul asupra cancerelor este adesea necunoscut sau trecut cu vederea, asta relevând necesitatea implementării unor politici și intervenții eficiente pentru creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer, dar și scăderea consumului general de alcool pentru a preveni povara cancerelor atribuite alcoolului”, a continuat acesta.
Dr. Leslie Buckley, șef al departamentului de dependențe de la CAMH, a adăugat că „În clinica noastră vedem mulți oameni care raportează un consum crescut de alcool de la debutul pandemiei. Deși acest lucru poate fi legat de factorii de stres temporari, există un potențial pentru ca noi obiceiuri să devină permanente. Consecințele consumului de alcool sunt adesea daune subtile inițial, care necesită timp pentru a se arăta, în timp ce consecințele pe termen lung, cum ar fi cancerul, bolile hepatice și tulburările de consum de substanțe pot fi devastatoare”.
Studiul de modelare s-a bazat pe date privind expunerea la alcool din aproape toate țările lumii, atât din sondaje, cât și din cifre de vânzări, care au fost combinate cu cele mai recente estimări ale riscului relativ pentru cancer pe baza nivelului de consum.
„Alcoolul produce cancer în numeroase moduri”, a explicat dr. Kevin Shield, cercetător independent, de la Institutul pentru cercetări în domeniul sănătății mintale și coautor al studiului. „Mecanismul principal al modului în care alcoolul produce cancer este prin afectarea reparării ADN-ului. Căile suplimentare includ consumul cronic de alcool care duce la ciroză hepatică și alcoolul care duce la o nereglare a hormonilor sexuali, care produce apariția cancerului la sân. Alcoolul crește, de asemenea, riscul apariției cancerului la gat și cap pentru fumători, deoarece crește absorbția agenților cancerigeni din tutun”.
Dr. Rehm spune că cercetarea legăturii dintre consumul ușor spre moderat de alcool și cancer este relativ nouă și că politicile publice nu reflectă încă gradul de risc al cancerului. El a adăugat că „în calitate de epidemiolog, aș recomanda impozite mai mari pentru a reflecta pe deplin povara bolilor cauzate de alcool. Împreună cu limitarea disponibilității fizice și a comercializării alcoolului, controlul prețurilor este recunoscut ca măsură cu impact ridicat și eficient în controlul costurilor provocate de vătămările datorate consumului de alcool”. El recomandă autorităților să solicite producătorilor să includă informații pe riscurile pentru sănătate și siguranță asociate consumului de alcool, inclusiv riscul de cancer, pe etichetele băuturilor alcoolice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.