Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare comună care afectează peste 6 milioane de copii numai în SUA. Iar cifrele arată că aproximativ 62% dintre aceștia își gestionează afecțiunea cu ajutorul medicamentelor, notează Medical News Today.
Potrivit sursei menționate, ce prezintă un studiu pe tema acestei afecțiuni, cu impact și la vârsta adultă, cercetătorii au descoperit că un consum crescut de fructe și legume poate reduce lipsa de atenție a acestor copii.
Studiul a arătat, de asemenea, că a mânca mai puține cereale rafinate a fost asociat cu creșterea neatenției la același grup de copii.
Astfel, în Statele Unite, 6,1 milioane de copii au fost diagnosticați cu ADHD, potrivit unui studiu realizat în 2016 de oamenii de știință de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu un procent îngrijorător de 95% în SUA, respectiv de 5% la nivel mondial.
Afecțiunea are impact și asupra adulților. Totodată se estimează că 4,4% dintre adulții din SUA trăiesc cu ADHD, iar ratele de diagnosticare sunt în creștere.
Copiii cu ADHD pot fi hiperactivi și agitați, alergând, sărind sau cățărându-se în mod constant. De asemenea, le poate fi dificil să fie atenți, să urmeze instrucțiuni și să fie ușor de distras.
Cu un diagnostic precoce și planuri de tratament, ADHD poate fi gestionat. Potrivit datelor CDC, 62% dintre copiii din SUA gestionează această afecțiune cu medicamente, în timp ce mai puțin de jumătate au primit tratament comportamental.
Experții spun că ADHD este o problemă semnificativă de sănătate publică legată de rezultate academice, sociale și economice slabe și de un risc crescut de timp petrecut în spital și de rănire.
Un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio a sugerat că o dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la reducerea neatenției la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani cu simptome de ADHD.
Studiul, realizat pe 134 de copii cu vârste între 6 și 12 ani
Studiul publicat în Nutritional Neuroscience a urmărit să înțeleagă modul în care calitatea dietei unui copil a afectat nivelul de atenție al acestuia.
Cercetătorii au analizat datele din studiul mai amplu Micronutrienți pentru ADHD la tineri (MADDY), care a inclus 134 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Aceștia au folosit chestionare pentru a colecta informații de bază despre copii, inclusiv etnia, rasa, ocupația și nivelul de educație al părinților/tutorelui și venitul familiei.
Aportul și calitatea dietei au fost măsurate cu ajutorul unui chestionar digital de frecvență alimentară, unde un scor ridicat indică o mai bună aderență la Ghidul alimentar pentru americani.
Calitatea dietei și simptomele ADHD
Cercetătorii au constatat că, în general, calitatea generală a alimentației nu a fost asociată cu severitatea simptomelor resimțite de copii. Ei au spus că ”calitatea relativ bună a dietei de bază și severitatea ușoară a simptomelor” pot explica rezultatele, deoarece copiii din studiu au avut scoruri HEI mai mari (63,4) decât populația generală de copii din SUA de vârstă similară (HEI 53,9).
Studiul a evidențiat faptul că cei care mâncau mai multe fructe și legume aveau simptome reduse de neatenție.
În mod interesant, cercetarea a arătat că consumul de cereale mai puțin rafinate a crescut neatenția la copiii cu ADHD. Autorii au explicat că acest lucru s-ar putea datora îmbogățirii cerealelor rafinate cu fier și substanțe nutritive.
”Consumul unei diete sănătoase, inclusiv fructe și legume, poate fi o modalitate de a reduce unele dintre simptomele ADHD”, a declarat Dr. Irene Hatsu, profesor asociat și co-autor al studiului, citează MNT.
”Toată lumea are tendința de a fi iritată atunci când îi este foame, iar copiii cu ADHD nu fac excepție. Dacă nu primesc suficientă hrană, acest lucru le-ar putea agrava simptomele”, a explicat Dr. Hatsu.
Care sunt simptomele ADHD
Cele mai multe diagnostice sunt pentru ADHD combinat: neatent și hiperactiv-impulsiv. Simptomele acestuia la copii includ:
- Visare cu ochii deschiși;
- Incapacitatea de a se concentra asupra sarcinilor;
- Pierderea lucrurilor;
- Frământare;
- Dificultate în a urma instrucțiunile;
- Vorbire și zgomote excesive;
- Asumarea unor riscuri inutile.
Cu toate acestea, nu toți copiii care prezintă aceste caracteristici au ADHD. Pentru un diagnostic de ADHD, simptomele trebuie să îndeplinească criterii specifice, inclusiv să aibă un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și a activității școlare. Este un diagnostic pe viață, dar medicamentele și strategiile de adaptare pot reduce efectele sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.