Consumul excesiv de ZAHĂR dăunează grav CREIERULUI! Iată efectele DEVASTATOARE ale consumului de zahăr

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
consumul excesiv de zahar, FOTO: pexels @ekaterina bolovtsova
consumul excesiv de zahar, FOTO: pexels @ekaterina bolovtsova

Unul dintre cele mai iubite alimente are efecte devastatoare asupra sănătății. Care sunt consecințele consumului excesiv de zahăr?

Deși gustul plăcut al zahărului ne poate face să îl consumăm în exces, efectele pe care acesta le are asupra sănătății ar trebui să reducă această dorință.

Efectele consumului excesiv de zahăr

Recomandări privind scăderea consumului de zahăr există peste tot în jurul nostru. De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul este simplu: consumul excesiv de zahăr determină obezitate, boli metabolice și contribuie la menținerea inflamațiilor din corp. Printre bolile metabolice se numără și diabetul, afecțiune cronică gravă, care poate avea final fatal. Printre simptomele diabetului se numără urinarea frecventă, setea crescută, senzația de gură uscată, pierderea în greutate și lipsa energiei. 

Consecințe dezastruoase asupra creierului

Creierul are nevoie de glucide și lipide pentru funcționarea sa corectă. Trebuie avut în vedere faptul că alegerea alimentelor potrivite, care să nu facă mai mult rău decât bine, este extrem de importantă în cazul menținerii sănătății sistemului nervos. Consumul excesiv de zahăr determină scăderea funcției cognitive și contribuie la deficitul de memorie și atenție. Astfel, zahărul crește frecvența schimbărilor de dispoziție, determină irascibilitate, scade toleranța la stres și crește riscul de apariție a bolilor degenerative. Printre acestea se numără boala Alzheimer și boala Parkinson.

Zahărul, dependența dulce

Există mai multe studii care arată că zahărul creează dependență. Așadar, cu cât consumul de zahăr este mai crescu, cu atât vei dori să consumi și mai mult. În spatele acestui fenomen stă eliberarea de dopamină în urma consumului de zahăr.

Cu ce poți înlocui zahărul?

Glucidele sunt componente majore în alimentație, iar corpul nostru are nevoie de acestea pentru a funcționa corespunzător. Din fericire, multe alimente de bază sunt sursă de glucide și ne ajută să menținem un aport zilnic suficient. Dacă dorința de "dulce" persistă, zahărul nu este singurul aliment care poate satisface această nevoie. Fructele și legumele sunt surse naturale de zaharuri, iar alimentul minune care te poate ajuta să renunți la zahăr este mierea de albine. Aceasta are o multitudine de proprietăți și beneficii pentru sănătate. 

Vezi și: Pofta de DULCE și secretul din spatele acesteia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel