Consumul de zahăr în exces are un impact major asupra stării de sănătate, atât fizice, cât și psihoemoționale.
În cazul consumului de sare, experții Organizației Mondiale a Sănătății au impus o limită la maximum 5 grame, cantitate în care este inclusă și sarea din legume, carne ori produsele ultraprocesate, precum și sarea de masă, totul pentru a reduce riscul de hipertensiune și de boli cardiovasculare, principala cauze de deces la nivel mondial.
În ceea ce privește consumul de zahăr, aceștia sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau adăugate la mai puțin de 10% din aportul zilnic de energie.
Concret, asta înseamnă aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi și limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână, potrivit unei analize cuprinzătoare a dovezilor publicate în British Medical Journal.
Consumul crescut de zahăr, asociat cu 45 de afecțiuni
Cercetătorii din China și SUA au efectuat o analiză ce a cuprins 73 de meta-analize (67 de studii observaționale și șase studii controlate randomizate) din 8.601 articole care au acoperit 83 de rezultate privind sănătatea la copii și la adulți, iar rezultatele au arătat asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr și 45 de rezultate.
Astfel, au fost găsite asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr din alimentație și 18 rezultate endocrine și metabolice, inclusiv diabet, gută și obezitate; 10 rezultate cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral; 7 rezultate ale cancerului, inclusiv cancer de sân, de prostată și pancreatic; 10 alte rezultate, inclusiv astm, carii dentare, depresie și deces.
Dovezile de calitate moderată au sugerat o creștere semnificativă a masei corporale, care duce la suprapondere și obezitate, dar și acumulări de grăsime hepatică, care duc la ficat gras, steatoză hepatică, precum și grăsime viscerală, care este factor de risc pentru multe afecțiuni.
Dovezile de calitate scăzută au indicat faptul că o creștere a consumului de băuturi îndulcite, cu o porție pe săptămână, duce la o creștere cu 4% a riscului de a face gută, iar fiecare porție pe zi a fost asociată cu un risc mai mare cu 17% de boală coronariană, respectiv un risc mai mare cu 4% de deces.
Cercetătorii recunosc că dovezile existente sunt în mare parte observaționale și de calitate scăzută și subliniază că dovezile privind o asociere între consumul de zahăr din alimentație și cancer rămân limitate, dar justifică continuarea cercetărilor.
Cu toate acestea, ei spun că aceste constatări, combinate cu orientările OMS, ale World Cancer Research Fund și ale American Institute for Cancer Research, sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau de zaharuri adăugate la mai puțin de 25 g/zi (aproximativ șase lingurițe pe zi) și limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână (aproximativ 200-355 ml/săptămână).
Pentru a schimba modelele de consum de zahăr, în special în cazul copiilor și adolescenților, este, de asemenea, nevoie urgentă de o combinație de educație în domeniul sănătății publice și de politici la scară largă la nivel mondial, adaugă aceștia.
La nivel global, prima cauză de deces este boala cardiacă ischemică, responsabilă cu 16% din totalul deceselor, potrivit OMS. Acesta este urmată de accidentul vascular cerebral (11%), boala obstructivă respiratorie cronică (6%). Topul 10 al cauzelor de deces este completat de: infecțiile respiratorii inferioare, condițiile neonatale, cancerul de trahee, bronhii și plămâni, boala Alzheimer și alte tipuri de demență, boli diareice, diabetul zaharat, afecțiuni renale.
Simptomele sevrajului de la zahăr
Reducerea zahărului din dieta ta poate avea ca rezultat o serie de simptome, atât fizice, cât și mentale, cunoscute și ca sevraj. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta.
Ele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă reduceți zaharurile adăugate din alimentația dvs vă veți confrunta cu:
- anxietate
- modificări ale tiparelor de somn
- stare de spirit depresivă
- dificultăți de concentrare
- amețeli sau senzație de amețeală
- oboseală
- poftă intensă de ceva dulce
- poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsuri sau paste făinoase
- iritabilitate
- greață, arată Very Well Mind.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.