Consumul de zahăr, asociat cu bolile hepatice. Duce și la hipertensiune arterială și obezitate

Monika Baciu |
Data publicării:
zahar - FOTO: Freepik@aishazeyn
zahar - FOTO: Freepik@aishazeyn

Acest aliment ne distruge ficatul și inima. Crește riscul de boli hepatice și hipertensiune arterială.

Vezi și: Ce trebuie să știi dacă folosești rujul zilnic. Care este cea mai nocivă culoare de ruj

Zahărul este un ingredient omniprezent în dieta zilnică, dar, consumat în exces, poate avea efecte devastatoare asupra sănătății noastre. De la creșterea în greutate și hipertensiune arterială până la riscuri grave pentru ficat și sănătatea mentală, zahărul adăugat este un factor de risc asociat cu numeroase afecțiuni cronice.

Dr. Rupy Aujla, un expert în sănătate, a îndemnat oamenii să modereze consumul de zahăr, citând mai multe studii care evidențiază riscurile grave pentru sănătate asociate consumului excesiv de zahăr. El a menționat o revizuire recentă publicată în British Medical Journal (BMJ), care avertizează asupra pericolelor creșterii consumului de zahăr.

Copiii consumă de două ori mai mult zahăr decât recomandările

Dr. Aujla a subliniat că majoritatea copiilor consumă aproximativ 17 lingurițe de zahăr adăugat zilnic, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât cantitatea recomandată de profesioniștii în domeniul sănătății.

El a accentuat că acest consum excesiv de zahăr crește riscurile de diverse probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate, boli hepatice, probleme de sănătate mentală, hipertensiune arterială și probleme digestive.

Vezi și: Sarmuzac, mujdeiul dobrogean. Care sunt ingredientele care îl fac atât de special

Consumul excesiv de zahăr, riscuri

Dr. Aujla a detaliat, potrivit Surrey Live, riscurile specifice pentru sănătate asociate cu un consum ridicat de zahăr, citând rezultate din mai multe studii:

Creșterea în greutate: Pe parcursul a 30 de ani, un consum mai mare de zahăr a fost asociat cu o creștere de 2,3 kg în greutate și o mărire de 2,2 cm a circumferinței taliei, ceea ce crește riscurile de obezitate, în special obezitate abdominală.

Boli hepatice: O meta-analiză ce a implicat peste 4.600 de participanți a arătat că persoanele care consumau băuturi îndulcite cu zahăr aveau un risc mai mare cu 53% de a dezvolta boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD).

Sănătate mentală precară: O creștere de 100g de zahăr pe zi a fost asociată cu o prevalență mai mare cu 28% a depresiei.

Hipertensiune arterială: La copii și adolescenți, consumul ridicat de băuturi îndulcite cu zahăr a fost legat de o creștere semnificativă a presiunii arteriale sistolice și un risc cu 36% mai mare de hipertensiune.

Probleme digestive: Consumul excesiv de zahăr și hiperglicemia pot perturba bariera intestinală, crescând permeabilitatea intestinală și modificând microbiomul.

Vezi și: Creștere alarmantă a cancerului intestinal în rândul tinerilor. E.coli, o posibilă cauză descoperită de cercetători

Zahăr - FOTO: Freepik@nuraghies

Recomandările NHS privind consumul de zahăr

NHS precizează că, deși zahărul este necesar în cantități mici, consumul excesiv poate contribui la creșterea în greutate și la carii dentare. Tipul de zaharuri pe care majoritatea oamenilor îl consumă în exces sunt "zahărul liber".

Acestea includ zaharurile adăugate în alimente și băuturi, precum biscuiți, ciocolată, iaurturi aromatizate, cereale pentru mic dejun și băuturi carbogazoase.

De asemenea, zaharurile libere se găsesc și în miere, siropuri (de exemplu, sirop de arțar, agave, aurii), nectaruri și sucuri de fructe și legume neîndulcite, dar și în smoothie-uri. Deși aceste zaharuri sunt naturale, ele sunt considerate zaharuri libere, iar consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății.

Vezi și: Niacina, vitamina care scade colesterolul

Zahărul natural din lapte, fructe și legume

Este important de menționat că zaharurile găsite în mod natural în lapte, fructe și legume nu sunt considerate fără zahăr. Acestea nu trebuie reduse în dietă, dar este esențial să ținem cont de consumul total de zahăr, așa cum apare pe etichetele alimentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel