Reglementarea mai „relaxată” a consumului de sare din alimente în Marea Britanie a fost legată de 9.900 de cazuri suplimentare de boli cardiovasculare și 1.500 de cazuri de cancer la stomac, arată medicalxpress.com.
Cercetătorii de la Imperial College din Londra și de la Universitatea din Liverpool au analizat aportul de sare al populației din Anglia pe operioadă de peste 13 ani, pentru a compara efectul schimbărilor în reglementări cu privire la cantitatea de sare pe care producătorii de alimente o pot utiliza în produsele lor.
Echipa de cercetători, care și-a publicat activitatea în Jurnalul Journal of Epidemiology and Community Health, a constatat că, din moment ce reglementările privind industria au fost relaxate în 2011, declinul național cauzat de aportul de sare a stagnat.
Înainte de 2011, aportul de sare a scăzut anual cu 0,2 g pe zi pentru bărbați și 0,12 g pe zi pentru femei. Cu toate acestea, după anul 2011, când reglementările au fost relaxate, scăderile anuale au încetinit până la 0,11g pe zi pentru bărbați și 0,07g pe zi pentru femei.
Între anii 2003-2010, Agenția independentă pentru standarde alimentare (FSA) a monitorizat îndeaproape conținutul de sare și a convenit cu producătorii de sare asupra obiectivelor de reducere a consumului de sare.
Regementările, ineficiente
Cu toate acestea, în 2011, această politică a fost înlocuită de Acordul de responsabilitate în materie de sănătate publică. Aici, industria alimentară și-a stabilit propriile ținte, ca parte a promisiunilor voluntare la care s-ar putea înscrie, și li s-a cerut să raporteze progresul către Departamentul de Sănătate.
Dar noul sistem nu avea stabilită o monitorizare puternică și independentă, susține dr. Anthony Laverty, autorul principal al cercetării de la Școala de Sănătate Publică a Imperial: "Dovezile din întreaga lume arată că abordările obligatorii sunt mult mai eficiente decat de auto-reglementare de către producători (de sare, n.r.) în reducerea cantității de sare și zahăr din dieta noastră”, a spus Laverty.
Consumul de sare a fost legat de o creștere a bolilor cardiovasculare - inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral - precum și de un risc crescut de apariție a cancerului de stomac. Adulților li se recomandă să nu consume mai mult de 6g (o linguriță) pe zi, sau 3g pe zi pentru copii. Cu toate acestea, se crede că adulții din Anglia mănâncă o medie de 8 g pe zi, iar doi din trei consumă prea multă sare - majoritatea provenind din alimente prelucrate, cum ar fi pâine, carne prelucrată și mâncăruri gata preparate.
Îmbolnăvirile, costuri suplimentare pentru economie
Echipa a estimat numărul cazurilor de boli cardiovasculare și cancer de stomac asociate cu încetinirea reducerii aportului zilnic de sare văzută în urma schimbării politicii în 2011 până în 2017. Au constatat că un număr suplimentar de 9.900 de cazuri de boli cardiovasculare și 1.500 de cazuri de cancerul de stomac ar putea fi atribuit schimbării politicii de la politica independentă condusă de FSA la Acordul de responsabilitate.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că aceste îmbolnăviri au afectat ș economia Regatului Unit, nu doar sănătatea națiunii. Ei au estimat că relaxarea reglementărilor din industria alimentară a costat economia în jur de 160 milioane de lire sterline, în perioada 2011-2017. Acestea includ costurile de asistență medicală pentru atacuri cardiace suplimentare, accidente vasculare cerebrale și cazuri de cancer și pierderea productivității datorate absențelor la locul de muncă.
Echipa a folosit date din studiul National Diet and Nutrition Survey și un sondaj național privind consumul de sare, realizat în perioada 2000-2013. Aceste studii au inclus analize de urină a peste 3.000 de persoane, care au arătat în detaliu cantitatea de sare pe care o consumau în dieta lor în fiecare zi și au acționat ca un eșantion reprezentativ al populației. Echipa recunoaște că, deși datele au limitări, concluziile confirmă criticile anterioare conform cărora Acordul de responsabilitate nu a fost un instrument eficient pentru îmbunătățirea sănătații națiunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.