Consumul de pește gras, efect asupra creierului. Reduce riscul de demență cu 23%

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@AI Generated
dementa - FOTO: Freepik@AI Generated

Acesta este cel mai bun aliment pentru sănătatea creierului. Poate preveni apariția demenței.

Vezi și: Gătitul ouălor în exces, asociat cu boala cardiovasculară și cancer. Oxisterolii, pericolul ascuns din ouăle gătite prea mult

Adăugarea unui anumit tip de aliment în dietă ar putea reduce semnificativ probabilitatea de a dezvolta demență, o afecțiune devastatoare care afectează milioane de oameni la nivel global. Potrivit specialiștilor de la Alzheimer Society, includerea mai frecventă a peștelui gras, precum somonul și macroul, în mese ar putea reduce riscul de demență cu aproape un sfert.

Rolul dietei în prevenirea demenței

Demența este cel mai adesea asociată cu îmbătrânirea, afectând în special persoanele de peste 65 de ani, dar există și alți factori care îi pot influența apariția. Cercetările sugerează că alegerile de stil de viață, inclusiv alimentația, pot juca un rol esențial. Societatea Alzheimer raportează că aproape 40% dintre cazurile de demență ar putea fi prevenite prin ajustări ale stilului de viață, iar dieta este un factor esențial

Omega-3, acidul gras benefic pentru creier

Societatea Alzheimer încurajează consumul regulat de pește gras datorită conținutului său ridicat de acizi grași omega-3, cunoscuți pentru susținerea sănătății cognitive. Acești acizi grași esențiali sunt asociați cu o încetinire a declinului cognitiv și cu îmbunătățirea funcției cerebrale și sunt o componentă cheie a dietei mediteraneene, care a demonstrat, de asemenea, efecte promițătoare în prevenirea demenței.

"Consumați pește regulat – în special tipuri grase, precum somonul și macroul. Încercați să limitați peștele pane sau prăjit, deoarece este bogat în grăsimi nesănătoase", recomandă Societatea Alzheimer.

Vezi și: Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului

Pește - FOTO: Freepik

Dieta mediteraneană, rețetă pentru sănătatea creierului

O dietă mediteraneană, care pune accent pe fructe, legume, cereale integrale și consum moderat de pește și lactate, a fost asociată cu un risc mai scăzut de demență, cu până la 23%. Această dietă promovează un consum redus de carne roșie, zahăr și grăsimi saturate, majoritatea grăsimilor provenind din uleiul de măsline. Dacă este consumat, alcoolul este, de obicei, servit moderat, împreună cu mesele.

"Pentru majoritatea oamenilor, urmarea dietei mediteraneene este o modalitate bună de a asigura o alimentație sănătoasă, ceea ce poate fi important pentru menținerea unei bune funcții cerebrale", spune Societatea Alzheimer.

Vezi și: Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei

Studii promițătoare susțin legătura cu omega-3

Într-un studiu recent realizat în SUA, publicat în Neurology, cercetătorii au evaluat peste 2.000 de participanți pentru a investiga efectele acizilor grași omega-3 asupra sănătății cognitive. Voluntarii cu niveluri mai ridicate de omega-3 aveau hipocampul mai mare – o zonă a creierului esențială pentru memorie – și au obținut rezultate mai bune la testele cognitive.

Totuși, organizația Alzheimer’s Research UK subliniază că aceste descoperiri, deși promițătoare, nu sunt încă concludente. Dr. Sara Imarisio, șefa departamentului de cercetare al organizației, a comentat rezultatele studiului

"Cercetările asupra omega-3 și a sănătății creierului au produs rezultate mixte, iar acest studiu, deși adaugă la baza de dovezi, este exploratoriu și nu concludent", a explicat dr. Sara Imarisio, potrivit Express.

Vezi și: Stresul, factor de risc major pentru Alzheimer și infarct. Dr. Gabriel Prada: Are un rol clar! Toate aceste lucruri se leagă

Stilul de viață, esențial

Deși o dietă sănătoasă este esențială, experții subliniază că și alți factori de stil de viață, cum ar fi evitarea fumatului, menținerea activității fizice și mentale, consumul moderat de alcool și menținerea unei tensiuni arteriale și a unui colesterol sănătos, sunt la fel de importanți în reducerea riscului de demență.

Recomandările Societății Alzheimer pentru dieta mediteraneană:

- Includeți cereale integrale în majoritatea meselor

- Consumați mai multe fructe, legume, leguminoase, nuci și semințe

- Alegeți lactate cu conținut redus de grăsimi

- Limitați carnea roșie și alimentele zaharoase

- Utilizați uleiuri vegetale pentru gătit

- Consumați alcool cu moderație

Prin combinarea unei diete sănătoase pentru creier cu aceste obiceiuri, multe cazuri de demență ar putea fi prevenite, oferind speranță pentru milioane de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel