Femeile în vârstă care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului și care mănâncă pește sau scoici de două ori pe săptămână pot consuma destui acizi grași omega-3 ca să contracareze efectele poluării aerului asupra creierului, se arată într-un studiu. Cercetătorii au mai descoperit că vârstnicele din zonele poluate care prezentau cel mai scăzut nivel de acizi grași omega-3 din sângele lor au avut mai mult contracție cerebrală decât femeile care au avut cel mai ridicat nivel. Peștii sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 și luptă împotriva inflamației și mențin structura creierului în creierul îmbătrânit.
Studiul recent a analizat dacă acizii grași omega-3 au un efect protector împotriva altei neurotoxine - din particulele fine care se găsesc în poluarea aerului. 1.315 femei cu o vârstă medie de 70 de ani, fără demență la începutul studiului, au participat la cercetare. S-au completat chestionare despre dietă, activitate fizică și istoric medical, s-au făcut analize de sânge și scanări ale creierului.
”Este important de menționat că studiul nostru a găsit doar o asociere între volumul creierului și consumul de pește. Nu se dovedește că consumul de pește păstrează volumul creierului. Și, deoarece studii separate au descoperit că anumite specii de pești pot conține toxine din mediu, este important să vorbim cu un medic despre ce tipuri de pește să mănânce înainte de a adăuga mai mult pește în dietă”, susțin cercetătorii, potrivit unui comunicat al Academiei Americane de Neurologie.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.