Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
fructe - FOTO: Freepik@vecstock
fructe - FOTO: Freepik@vecstock

Fructele sunt considerate alimente sănătoase și esențiale în alimentație, dar consumul lor în anumite condiții poate genera spike-uri glicemice.

Vezi și: Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică

Deși fructele sunt adesea considerate un simbol al alimentației sănătoase, consumul acestora în cantități mari, mai ales seara, poate avea efecte nedorite asupra metabolismului. Dr. Mihai Comșa, medic specialist în diabet zaharat, explică modul în care acest obicei aparent inofensiv poate duce la probleme grave, precum rezistența la insulină, steatoza hepatică și chiar diabet de tip 2.

"E o altă problema. Problema Instagramului și a pozelor de pe net unde avem niște bobițe, niște semințe, unde apar niște farfurii super heathy (super sănătoase-n.r.) și un platou de fructe, am zice că e sănătate curată.

Nu e bine să consumăm foarte multe fructe pentru că au fructoză care dă o rezistență la insulină mai mare. Asigură energie constantă, dar au sens când suntem și activi fizic, când avem un deficit energetic al zilei", a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la interviurile DC Medical și DC News.

Vezi și: Vitamina B6, rol în progresia și tratamentul cancerului pancreatic. Ajută celulele canceroase să se dezvolte

Vezi și: Niacina, vitamina care scade colesterolul

Ce se întâmplă dacă mănânci fructe seara

Unul dintre efectele grave ale consumului de fructe seara este agravarea steatozei hepatice, cunoscută și ca ficat gras.

"Foarte mulți mănâncă fructe seara, noaptea zicând că e sănătos. Agravează steatoza hepatică, ficatul gras, frecvent în diabet și un factor important care duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică. Ficatul, pancreasul sunt cele care controlează interacțiunea lor cu glicemia, mai ales cea de dimineață și atunci acești pacienți dezvoltă rezistență la insulină și glicemie crescută dimineața.

Practic, avem niște erori în alimentație. Percepem ca fiind OK ceva ceea ce nu este. Consumul de fructe în cantități mari în a doua parte a zilei, când acel exces de fructoză care ajunge în sânge și pe care nu îl consumăm fizic decât în tura de noapte sau alergăm.

Dar majoritatea se culcă", a mai explicat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la interviurile DC Medical și DC News.

Vezi și: Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător

Ce se întâmplă dacă mănânci fructe seara - FOTO: Freepik@majidhafeez708

Fructoza, incriminată de creșterea rezistenței la insulină

Fructoza consumată înainte de culcare nu este folosită ca sursă de energie, ci este stocată sub formă de grăsime în ficat, ceea ce dereglează mecanismele de control ale glicemiei.

"Fructoza crește rezistența la insulină. Nu crește glicemia violent, dar crește rezistența, iar ficatul se încarcă cu grăsime, apare hipersecreție de grăsime și așa dezvoltăm un diabet de tip 2 fără să fim cu obezitate. E vorba de un pacient sedentar care nu face exces caloric, dar are valorile modificate.

E genul de individ care își dorește să mănânce sănătos", a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la interviurile DC Medical și DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel