Consumul de fibră. Ce boli pot fi evitate

Angela Sabău |
Data publicării:
Consumul de fibre protejează sănătatea
Consumul de fibre protejează sănătatea

Consumul de fibre este necesar pentru asigurarea unei bune digestii și chiar pentru sănătatea inimii, spun specialiști. Aportul prea mic de fribră în alimentație este o problemă generală.

Fibra este denumirea generală pentru anumite părți ale legumelor, plantelor și boabelor de cereale- pe care organismul nu le poate digera pe deplin. Deși fibrele nu sunt descompuse și absorbite ca substanțe nutritive, acestea joacă încă un rol cheie în sănătate.

Există două tipuri principale de fibre. Acestea sunt fibre solubile (care se dizolvă în apă) și fibre insolubile. Combinate, se numesc fibre totale.

De ce e nevoie de fibre

O serie de studii au constatat că un aport ridicat de fibre totale, din alimente și suplimente, scade riscul bolilor de inimă. Dieta cu conținut mare de fibre a fost, de asemenea, asociată cu un risc redus de diabet de tip 2.

Fibra insolubila ajunge în cea mai mare parte în scaun, ajută la tratarea constipației și a bolilor diverticulare și sunt benefice persoanelor cu anumite tipuri de IBS (sindromul intestinului iritabil). Cercetările recente au arătat că aportul ridicat de fibre este, de asemenea, legat de creșterea supraviețuirii la persoanele cu cancer de colon, potrivit webmd.com.

Fibrele solubile par să scadă nivelul de colesterol. Se leagă de colesterol în intestine și împiedică absorbția acestuia. Fibrele solubile pot fi, de asemenea, utile în tratarea diabetului și a rezistenței la insulină (prediabete). Poate încetini absorbția carbohidraților, ajutând la îmbunătățirea nivelului zahărului din sânge.

Deoarece au foarte puține calorii, alimentele bogate în fibre pot, de asemenea, ajuta la scăderea în greutate.

Fibrele care provin din alimente întregi se numesc fibre dietetice. Cele care sunt vândute în suplimente alimentare sau adăugate la alimente fortificate se numesc fibre funcționale. Institutul de Medicină a stabilit un aport adecvat (AI) pentru fibra totală, care include toate sursele.Medicii pot recomanda doze mai mari de fibre.

Chiar și în cantități mari, fibrele par să fie în siguranță. Experții nu au descoperit o cantitate de fibră care este dăunătoare.

Majoritatea oamenilor din S.U.A. consumă mult mai puține fibre decât ar trebui. Cel mai bun mod de a consuma fibre este de la alimente, ca o varietate de fructe, legume și cereale. Unele surse bune de fibre solubile includ ovăz și tărâțe de ovăz, mere, citrice și căpșuni, fasole, mazăre sau linte, orz, tărâțe de orez. Unele surse de fibre insolubile sunt: cereale, cereale integrale, cum ar fi orzul, grâu integral, cereale de grâu și tărâțe de grâu, legume precum morcovii, varza, sfecla și conopida. Unele alimente, cum ar fi nucile, conțin fibre solubile și insolubile.

Consumul prea mare de fibre nu are efecte adverse grave

Fibrele nu au efecte secundare grave. La niveluri ridicate, poate provoca balonare, crampe, gaze și, poate, agravarea constipației. Consumul mai mare de apă, de peste doi litri pe zi, poate ajuta.

Interacțiuni. Dacă luați orice medicamente regulate, discutați cu un medic înainte de a începe să utilizați un supliment de fibre. Poate bloca absorbția unor medicamente.

Rar, suplimentele de fibre au provocat blocări intestinale. Dacă aveți orice boală cronică, discutați cu un medic înainte de a începe să utilizați un supliment de fibre.

Zahărul și sarea din unele suplimente, în special pulberile, ar putea fi riscante pentru persoanele cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială. Persoanele cu diabet pot dori să aleagă o pulbere fără zahăr sau altă formă de fibră. Psyllium blanzi este cel mai frecvent tip de supliment de fibre de pe piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel