Consumul de cafea și sănătatea musculară. Aliatul care ar putea preveni pierderea masei musculare la vârstnici

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cafea Foto: Pexels @Samer Daboul
Cafea Foto: Pexels @Samer Daboul

Consumul de cafea ar putea ajuta la prevenirea sarcopeniei și la menținerea sănătății musculare pe măsură ce îmbătrânim.

Vezi și: Ce trebuie să știe fiecare părinte despre greutatea ghiozdanului. Cum afectează un rucsac greu postura și sănătatea copilului tău

O nouă cercetare sugerează că consumul de cafea poate ajuta la prevenirea sarcopeniei, o boală musculo-scheletală care compromite forța, masa musculară și performanța pe măsură ce îmbătrânim. Studiul, publicat în Frontiers in Nutrition, a constatat o asociere pozitivă între consumul de cafea și masa musculară scheletică.

Cu toate acestea, relația dintre consumul de cafea și creșterea masei musculare a dispărut în cazul persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare. Experții nu sunt încă siguri de ce consumul de cafea poate fi asociat cu o masă musculară mai mare.

Menținerea unei mase musculare sănătoase este vitală pentru sănătatea generală, măsurată prin greutatea și volumul total. Studiul ridică semne de întrebare cu privire la beneficiile protectoare pe care cafeaua le poate oferi mai târziu în viață.

Cum poate cafeaua să protejeze mușchii

Un studiu care a folosit date de la peste 8.300 de participanți din 2011 până în 2018 prezintă impactul pozitiv al consumului de cafea asupra masei musculare scheletice la persoanele cu un IMC mai mic de 30. Vârsta medie a participanților a fost de aproximativ 40 de ani, iar puțin peste jumătate au fost femei.

Datele au fost colectate din National Health and Examination Survey (NHANES), o bază de date gestionată de CDC. Studiul a constatat că s-a observat o masă musculară apendiculară cu aproximativ 10 până la 15% mai mare la persoanele cu un consum mai mare de cafea, cafea cofeinizată și cofeină.

Cu toate acestea, studiul nu a dovedit că cafeaua determină o masă musculară mai mare la persoanele în vârstă.

Citește și: Cum identifici și tratezi tusea cronică. Cauze multiple și tratamente individualizate

Foto: Pexels @Jonathan Borba

Cafeaua și sănătatea musculară

Un studiu realizat de UCLA Health a constatat că consumul de cafea poate duce la îmbunătățirea sau creșterea masei musculare. Studiul nu oferă motive pentru această relație, dar aruncă lumină asupra asocierii dintre consumul de cafeină sau cafea și masa musculară.

Teoriile sugerează că aceasta conține mai mulți compuși antiinflamatori, care sunt asociați cu scăderea masei musculare. Consumul de cafea poate reduce inflamația din organism, ceea ce reduce căile catabolice, care apar atunci când organismul „își mănâncă propriul mușchi”.

Au fost propuse alte acțiuni mecanistice care stau la baza asocierii dintre consumul de cafea și îmbunătățirea masei musculare, cum ar fi menținerea autofagiei, un proces care reciclează celulele îmbătrânite, sau creșterea numărului și a funcției celulelor mio-satellite, care sunt precursorii celulelor musculare.

Noua cercetare nu s-a axat pe tineri, ceea ce face dificil de spus dacă cafeaua poate aduce beneficii sistemului lor musculo-scheletic. Nu este clar dacă și alte forme de cofeină, în afară de cafea, pot influența masa musculară și în ce măsură.

Cafeaua decofeinizată poate oferi unele beneficii, deoarece conține în continuare majoritatea acelorași compuși ai cafelei, dar nu a fost găsită nicio asociere.

Poate cafea să fie o sluție pentru sarcopenie?

Un nou studiu sugerează că cafeaua poate contribui la menținerea sănătății mușchilor pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, relația dintre consumul de cafea și sănătatea musculară rămâne neclară. Nu se poate spune că doar cafeaua poate preveni sarcopenia, deoarece menținerea unei activități fizice și o dietă sănătoasă sunt, de asemenea, necesare pentru a reduce riscul.

De asemenea, nu este clară cantitatea de cafea necesară pentru a observa beneficiile potențiale de protecție. Studiul a sugerat că orice consum de cafea cofeinizată oferă beneficii față de un consum zero de cafea, beneficiile fiind mai mari cu o cantitate mai mare de cafea.

Răspunsul la întrebarea dacă ar trebui să beți cafea ani de zile pentru a vedea beneficiile este probabil da, dar probabil că nu este niciodată prea târziu să începeți. FDA recomandă nu mai mult de 400 miligrame de cafeină pe zi pentru adulții sănătoși, ceea ce înseamnă aproximativ patru cești de cafea.

Studiul a fost limitat din două puncte de vedere: prejudecata de rememorare, care apare atunci când oamenii nu își amintesc cu exactitate detaliile unei experiențe, iar studiile nutriționale sunt dificil de efectuat pe perioade lungi.

În timp ce verdictul privind modul în care cafeaua poate afecta masa musculară nu a fost încă dat, este important să acordați prioritate exercițiilor fizice și unei diete sănătoase pe măsură ce îmbătrâniți.

Menținerea unei mase musculare sănătoase ajută la menținerea echilibrului, la menținerea mobilității și la digerarea și absorbția alimentelor. Fără o masă musculară sănătoasă, slăbim și suntem mai puțin capabili să participăm la activitățile zilnice.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica modul în care cafeaua ne afectează mușchii înainte de a face anumite afirmații. Deși acest studiu este interesant, el nu este „leacul” pentru sarcopenie. Dacă vă place cafeaua, continuați să o sorbiți, dar nu renunțați încă la sala de sport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel