Atât alcoolicii, cât și cei care consumă alcool ocazional (termen acceptat și pentru cei care consumă cantități mari de alcool într-o singură repriză) sunt cunoscuți ca persoane cu risc crescut de fibrilație atrială (afib). Dar, chiar și consumul moderat de alcool poate crea un risc mai mare ca ritmul inimii să crească, sau să aibă bătăi neregulate, arata un nou studiu, scrie health.harvard.edu.
Raportul, publicat online de revista Heart Rhythm, a inclus 75 de persoane cu afib. 25 dintre ei nu au consumat alool pe toată durata vieții, 25 au fost consumatori de alcool ocazional (două până la șapte băuturi pe săptămână) și 25 au fost băutori moderați (opt până la 21 de băuturi pe săptămână).
Modificările apărute reflectă gravitatea afibului
Fiecare participant a fost supus unor teste speciale care au generat o hartă tridimensională care prezintă modificări electrice și structurale în atria stângă, camera din stânga inimii. Aceste modificări reflectă gravitatea afibului.
Cercetătorii au descoperit că cei care consumă alcool moderat au mai multe dovezi de probleme de cicatrizare și au fost semnalizate probleme electrice la nivelul atriilor lor. Constatările sugerează că și consumul moderat de alcool poate dăuna inimii - și că oamenii își pot reduce riscul de afib prin limitarea consumului de alcool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.