Data viitoare când faci o salată, adaugă și ciuperci, deoarece consumul lor este asociat cu un risc mai mic de cancer, potrivit unui studiu publicat pe 16 martie în revista Advances in Nutrition.
Revizuirea sistematică și meta-analiza au examinat 17 studii despre cancer publicate între 1966 și 2020 . Analizând date de la peste 19.500 de pacienți cu cancer, cercetătorii au explorat relația dintre consumul de ciuperci și riscul de cancer, potrivit PennState.
Ciupercile sunt bogate în vitamine, substanțe nutritive și antioxidanți. Descoperirile echipei arată că aceste superalimente pot oferi protecție împotriva cancerului. Potrivit descoperirilor, persoanele care au consumat 18 grame de ciuperci (aproximativ 1/8 până la 1/4 cană) pe zi au avut un risc de cancer cu 45% mai mic comparativ cu cele care nu au consumat ciuperci.
„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de ergotioneină, un antioxidant unic și puternic și protector celular.”, a spus Djibril M. Ba, student absolvent în epidemiologie la Școala de Medicină Penn State.
Când au fost examinate anumite tipuri de cancer, cercetătorii au remarcat cele mai puternice asociații pentru cancerul mamar, deoarece persoanele care au consumat ciuperci în mod regulat au avut un risc semnificativ mai mic de cancer de sân. Ba a explicat că acest lucru s-ar putea datora faptului că majoritatea studiilor nu au inclus alte forme de cancer.
„În general, aceste descoperiri oferă dovezi importante pentru efectele protectoare ale ciupercilor împotriva cancerului.”, a declarat co-autorul John Richie, cercetător la Penn State Cancer Institute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.