Consumul de cereale integrale și de cereale poate reduce riscul de cancer la ficat. Aceasta este concluzia prezentată la reuniunea anuala a American Association for Cancer Research (AACR), scrie livescience.com.
Consumul unei alimentații bogate în boabe întregi și fibre dietetice a fost legată de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai scăzut de rezistență la insulină, niveluri ridicate de insulină în sânge și inflamație în organism - toate fiind factori de risc pentru carcinomul hepatocelular, tip comun de cancer la ficat, scrie livescience.com.
Având în vedere acest lucru, un grup de cercetători au decis să vadă dacă există o asociere între consumul mai multor cereale și fibre și riscul de cancer la ficat. Pentru a face acest lucru, au folosit două seturi mari de date din S.U.A.: the Nurses' Health Study, care a început în 1976 și a cuprins toate femeile, și Health Professionals Follow-Up Study, un studiu care a demarat în 1986.
La fiecare patru ani, timp de până la 32 de ani, participanții la studiu au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare. În acea perioadă, 141 dintre cei peste 125.000 de participanți au fost diagnosticați cu carcinom hepatocelular.
Consum ridicat de cereale, risc mai mic de cancer
"Am observat că un consum mai ridicat de cereale integrale a fost asociat cu un risc mai scăzut de carcinom hepatocelular, comparativ cu un aport mai mic de cereale integrale”, a spus autorul studiului senior Dr. Xuehong Zhang, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School și un epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital in Boston.
„Dar cercetatorii au descoperit că anumite părți ale unei cereale integrale ar putea fi asociată cu un risc redus”, a adăugat Zhang. „Un bob de cereale este o sămânță care este alcătuită din trei părți principale: Tărâța, care este stratul exterior; endospermul, care este stratul intermediar; și germenul, care este nucleul seminței.
Cerealele rafinate, cum ar fi făină albă, pâine albă și orez alb, sunt cereale integrale care au fost procesate pentru a îndepărta tărâțele și germenii. Ceea ce a mai rămas - endospermul - are unele proteine și vitamine, însă este format în cea mai mare parte din carbohidrați amidonici. Tărâțele și germenii, pe de altă parte, conțin substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamine, minerale, fitochimice și grăsimi sănătoase”, a spus Zhang.
Cercetatorii au descoperit că un consum de cantități mai mari de tărîțe în mod specific a fost asociat cu un risc mai mic de carcinom hepatocelular (dar aceasta constatare nu a atins o semnificație statistică). Cu toate acestea, nu au găsit nicio asociere pentru consumul unor cantități mai mari de germeni. De asemenea, au descoperit că un consum mai mare de fibre de cereale a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer (din nou, această constatare nu a atins o semnificație statistică). Dar nu au găsit nici o asociere cu consumul mai multor fructe sau legume, care conțin și fibre.
Infecțiile hepatice, risc de cancer hepatic
Deoarece infecțiile hepatice reprezintă un factor de risc pentru cancerul hepatic, cercetătorii au examinat, de asemenea, ce s-a întâmplat atunci când au exclus persoanele care au avut hepatită din rezultatele lor și au găsit asociații similare.
Cu toate acestea, Zhang a remarcat mai multe limitări ale studiului: cercetătorii nu aveau informații despre infecția hepatică pentru unii oameni și, deoarece datele au fost colectate cu sondaje, datele ar fi putut fi incorecte.
În plus, 95% din populația studiată a fost albă. "Pentru ca rezultatul să poată fi generalizat și pentru alte grupuri, sunt necesare investigații suplimentare", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.