Diverticuloza este o boală care afectează aproape jumătate dintre americanii cu vârste între 60 și 80 de ani. După această vârstă, aproape toată lumea e afectată.
Boala este descrisă prin formarea unor structuri saculare la exteriorul colonului, numite diverticule.
De cele mai multe ori, aceste pungi formate nu cauzează probleme, dar dacă diverticulul se inflamează sau se infectează, rezultatul este diverticulita, care produce simptome precum febra, greața, vărsăturile și durerea sau sensibilitatea la nivelul abdomenului inferior. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar se crede, în general, că pungile se infectează după ce scaunul sau bacteriile sunt prinse în ele. „Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, apar dificultăți în mișcările intestinale, așa că trebuie să fie mai atenți la sănătatea lor digestivă”, spune dr. Joel Goldberg, profesor asistent de chirurgie la Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital, pentru Harvard Health Publishing. „Fiind atenți la starea dvs atunci când mișcările intestinelor sunt normale și la felul în care acestea variază, vă poate ajuta să recunoașteți când ceva nu este în regulă, astfel încât să puteți solicita asistență medicală”.
Diagnosticul doctorului
Medicul dumneavoastră trebuie să confirme prezența diverticulitei cu o scanare CT, deoarece simptomele pot imita alte afecțiuni, inclusiv boala inflamatorie intestinală sau gripa stomacală. Episoadele pot dura de la câteva ore până la câteva zile și pot apărea la intervale regulate, sau după o perioadă lungă de timp.
Pe lângă problemele fizice, diverticulita poate provoca probleme emoționale. Un studiu din 2015 privind cercetarea calității vieții a constatat că persoanele cu aceste afecțiuni au adesea sentimente de frică, anxietate și depresie.
Rolul antibioticelor
Antibioticele au fost primele tratamente, chiar și pentru episoadele ușoare, dar noua abordare este că nu toate diverticulitele trebuie tratate în acest fel. „Daca nu există febră, este de preferat ca aceste crize minore să fie tratate prin repaos, consumarea mai mulot lichide și analgezice non-narcotice”, spune dr. Goldberg.
Antibioticele se utilizează acum numai pentru persoanele care suferă de durere severă, febră și când se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de celule albe din sânge crescute, ori persoanelor care dezvoltă un abces (o zonă umflată de țesut care conține puroi) sau o perforație (când conținutul intestinului deversează în cavitate abdominală).
Chirurgia pentru a elimina partea afectată a colonului este uneori necesară, dacă o infecție devine persistentă sau severă sau dacă pacientul are mai multe atacuri recurente.
Cum o puteți preveni
Puteți ajuta la prevenirea diverticulozei consumând o cantitate mare de lichide și consumând o dietă bogată în fibre. Studiile au sugerat o asociere între dietele sărace în fibre și diverticuloza, deoarece această afecțiune este mai puțin frecventă în zone precum Asia și Africa, unde oamenii consumă diete bogate în fibre vegetale, comparativ cu dietele tipice cu conținut scăzut de fibre din America sau Marea Britanie.
Fibrele ajută la emulsionarea scaunului, astfel încât să poată trece ușor prin intestine. Dacă scaunul este prea tare, poate să apară constipația, iar contracția pentru ca scaunul să treacă prin intestin pune presiune pe colon, care poate provoca umflarea zonelor slabe ale colonului.
Dieteticienii recomandă 38 de grame de fibre pe zi pentru bărbați; cu toate acestea, cei mai mulți bărbați consumă doar 15 de grame. Cele mai bune surse de fibre includ fructe proaspete, legume, fasole, nuci, porumb și alimente care conțin tărâțe de grâu. De asemenea, medicul vă poate prescrie unele suplimnte de fibră, dacă va considera necsar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.