Sarea nu este la fel pentru toată lumea. Cel puțin așa susțin cercetătorii de la Universitatea din Munchen. Dacă unele persoane se mulțumesc cu foarte puțină sare în bucate, altele nu se pot abține să nu adauge cantități uriașe de sare în mâncare. Or, consumul exagerat de sare este nociv pentru sănătate.
Mai mult de 12 grame de sare pe zi înseamnă risc de hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, osteoporoză sau chiar diabet de tip 2.
Cercetătorii germani spun însă că marii consumatori de sare nu sunt vinovați în mod direct de ceea ce li se întâmplă. De fapt, totul depinde de anumiți compuși din salivă, după cum explică în revista Journal of Agricultural and Food Chemistry.
O enzimă responsabilă de sensibilitatea la sare
Cercetătorii au lucrat cu un grup mic format din 31 de voluntari, care au fost supuși unor teste pentru a li se determina sensibilitatea la sare. Apoi, cu ajutorul unor tehnici, au analizat compoziția salivei participanților. Rezultatul: persoanele cu cea mai mare sensibilitate la sare (care simțeau cel mai puțin nevoia să adauge sare în mâncare) prezentau niveluri de endopeptidază (o enzimă) mai mari decât ceilalți.
Endopeptidaza este o enzimă care are rolul de a descompune proteinele provenite din alimentație. Explicația cercetătorilor este următoarea: aceste enzime pot modifica procesul prin care sodiumul (sarea) este asimilat în organism crescând în mod artificial numărul moleculelor absorbite de celule. Cu alte cuvinte, aceste enzime sporesc gustul sării și de aceea nu mai simțim nevoia de prea multă sare.
În schimb, persoanele care nu au suficiente enzime de acest tip au un gust mai puțin sensibil la sare și ajung la un consum de sare impresionant punându-și în pericol sănătatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.