Consum de droguri: care e cel mai popular în România și de la ce vârstă se începe

Adisa Codruț |
Data publicării:
Consum de droguri FOTO: pexels.com
Consum de droguri FOTO: pexels.com

Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri se marchează pe 26 iunie prin o serie de campanii de conștientizare.

Consum de droguri. "Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relațiile cu persoanele apropiate, deteriorează viața familială, inclusiv cea a copiilor, și pot ruina oportunitățile de educație și angajare. Impactul acestora se resimte în comunități, în sistemele de justiție penală și în întreaga societate. În România, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog, atât în populația generală, cât și în cea școlară. După canabis se situează noile substanţe psihoactive (NSP), urmate de cocaină/crack şi LSD, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroină, amfetamine şi ketamină", explică într-un comunicat reprezentanții DSP Bihor.

Consum de droguri: vârsta

Potrivit sursei citate, cea mai mică vârstă de debut în consumul de canabis este 14 ani, iar media vârstei de debut - 21,3 ani. Consumul de astfel de substanțe este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toți consumatorii (91%) au început undeva în intervalul de vârstă 15-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de droguri, este 12 ani.

Consum de droguri: campanii de conștientizare

Ca să conștientizeze tinerii legat de pericolul consumului de droguri ilegale, Direcția de Sănătate Publică Bihor derulează o campanie de conștientizare a pericolului consumului de droguri ilegale în rândul tinerilor, sub motto-ul „În primul rând, ASCULTĂ".

O acțiune similară se întâmplă și în județul Dâmbovița între 26 iunie și 19 iulie.

Consum de droguri: rolul părinților și profesorilor

”Părinții au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să gestioneze bine situațiile dificile de viață. Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante. O legătura puternică între copii și părinți presupune să vă ascultați copiii și să le arătați că vă pasă. Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de un real ajutor. Când este cazul, întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face", recomandă cei de la DSP Bihor.

Potrivit acestora, un rol important îl joacă și dascălii la școală: "Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie. Oferiți consiliere copiilor și tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecați. Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante. Încurajați copiii să frecventeze școala".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel