Constipația, ce simptome are și când trebuie să mergi la doctor

Dana Lascu |
Data publicării:
Toaletă
Toaletă

Majoritatea cazurilor de constipație pot fi tratate prin creșterea nivelului de activitate și prin consumul de mai multe lichide și fibre dietetice. Dar în unele cazuri, trebuie să mergi la doctor. 

Constipația este ceva obișnuit și de  multe ori gravitatea ei este trecută cu vederea. Mulți oameni cred că sunt constipați dacă nu au o mișcare intestinală cel puțin o dată pe zi, în fiecare zi. De fapt, frecvența mișcărilor intestinale considerate normale variază de la trei ori pe zi până la trei ori pe săptămână. 

Constipația înseamnă eliminarea scaunelor mici, dure și uscate, de obicei, de mai puțin de trei ori pe săptămână și efortul pentru a avea o mișcare intestinală, care poate fi dureros. De asemenea, poate provoca senzația că nu v-ați golit complet intestinele. Alte simptome includ senzația de balonare, scaun inconfortabil și lent.

Constipația care nu are o cauză specifică (cunoscută sub numele de constipație primară) include trei categorii: constipație de tranzit normal (în care peristaltismul este normal), constipație cu tranzit lent (în care peristaltismul este scăzut) și defecație disinergică (în care scaunul nu este complet expulzat prin rect în timpul mișcării intestinului). Până la o treime din persoanele cu constipație cronică fac parte din aceasta ultimă categorie, care apare deoarece mușchii responsabili de mișcarea scaunelor nu se relaxează suficient în timpul defecației.

Simptomele constipației cronice

Constipația este o problemă obișnuită care durează de obicei o perioadă scurtă de timp și nu este gravă. Dar constipația cronică este o problemă, deoarece este asociată cu un risc mai mare de boli cronice de rinichi și insuficiență renală.

Potrivit experților de la University Health News, constipația poate fi suspectată a fi cronică dacă două sau mai multe dintre următoarele simptome au apărut pentru cel puțin 25% din timp în ultimele trei luni:

• Te chinui să elimini scaunele
• Scaunele sunt noduroase sau tari
• Senzație de golire incompletă
• Senzație de obstrucție sau blocaj în rect sau anus
• Necesitatea utilizării manevrelor manuale pentru a facilita mișcarea intestinului
• Aveți mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână
• Eliminarea scaunelor nu se poate face fără utilizarea laxativelor
• Durerea abdominală este mică sau deloc.

Pentru a diagnostica constipația cronică, medicul dumneavoastră poate solicita analize de sânge pentru a stabili dacă o boală sau o afecțiune de bază contribuie la problemă. Alte teste care pot fi efectuate includ sigmoidoscopia, colonoscopia, manometria anorectală și testul expulziei cu balon. Un simplu examen rectal îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să pună un diagnostic legat de ce tip de constipație aveți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel