Congresul de Îmbătrânire Activă, abordare integrată a îmbătrânirii în România. Alexandra Dobre: E un concept unic. Își propune să fie ca un ecosistem

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
imbatranire - FOTO: Freepik@ceciliabisbal
imbatranire - FOTO: Freepik@ceciliabisbal

Ce înseamnă, de fapt, îmbătrânirea activă și ce se poate face pentru senionii României. Despre toate acestea ne-a vorbit Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Vezi și: COVID, infecție bianuală. Dr. Simin Aysel Florescu: Vom avea de două ori pe an. În sezonul rece, concomitent cu gripa

Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă organizează cea de-a doua ediție a Congresului de Îmbătrânire Activă, un eveniment unic în România, ce își propune să creeze un ecosistem în care toți pilonii conceptului de îmbătrânire activă sunt abordați în mod integrat.

Proiectul, considerat inovator, aduce în discuție aspecte vitale pentru o bătrânețe de calitate, de la inovații în medicină, până la implicarea administrației publice în dezvoltarea orașelor prietenoase cu vârstnicii.

Îmbătrânirea activă, concept unic

"Anul acesta este cea de-a doua ediție a Congresului de Îmbătrânire Activă. Este un concept unic în România, în sensul că acest proiect își propune să fie ca un ecosistem, adică abordăm toți pilonii conceptului de îmbătrânire activă.

Aceștia sunt mai mulți, printre care abordări inovative în medicină, rolul administrației publice în crearea de ecosisteme urbane pentru vârstnici, discutăm despre ce înseamnă gestionarea financiară pe termen lung și cum să îi educăm financiar pe oameni astfel încât să ajungă să aibă o bătrânețe confortabilă din punct de vedere financiar. Discutăm despre drepturile persoanelor vârstnice și îmbunătățirea calității vieții acestora.

Vorbim despre ceea ce înseamnă îngrijirea pe termen lung, la domiciliu sau în centrele private și, mai ales din punct de vedere medical această îngrijire la domiciliu este extrem de importantă după o anumită vârstă și, mai ales, în actuala structură a familiei din România, structură în care copiii, nepoții, nu mai au timp să aibă grijă de părinți, bunici", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Remdesivir, tratamentul injectabil pentru COVID. Prof. dr. Simin Aysel Florescu: Administrarea se face în spitale

Îmbătrânire activă - FOTO: Freepik

Provocările societății actuale

Unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul congresului este îngrijirea pe termen lung, atât la domiciliu, cât și în centre specializate. În contextul actual, în care structura familiei s-a schimbat radical, îngrijirea persoanelor în vârstă devine o provocare tot mai mare.

"Dacă bunica mea a stat în aceeași casă cu străbunica, mama încă o aduce pe bunica din provincie, deja când discutăm despre generația actuală, timpul este foarte limitat, munca ne ocupă foarte mult timp și e foarte complicat să renunți la carieră ca să te poți să te dedici în întregime îngrijirii unui vârstnic.

Acest concept este unic pentru că abordarea este integrată și trebuie să ne uităm la tot ceea ce înseamnă acest proces de îmbătrânire, cum se produce și să încercăm să vedem cum putem să prevenim pentru fiecare individ în parte ca atunci când ajunge la pensie, să nu se descurce și să devină o povară pentru sistemul de pensii sau sistemul de sănătate.

Un ecosistem de genul acesta ar presupune ca toți actorii implicați în acest proces să lucreze împreună", a explicat Alexandra Dobre, președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel