În estul Republicii Democrate Congo a fost raportat primul caz de Ebola după mai bine de 50 de zile în care nu se mai raportase niciunul, conform unui anunț al guvernului de la Kinshasa, fapt care dinamitează speranțele că epidemia s-a încheiat.
Țara din Africa Centrală urma să anunțe duminică sfârșitul epidemiei care a început în august 2018, într-o regiune a țării unde atacurile rebelilor au zădărnicit eforturile de a ține răspândirea bolii sub control, și care a dus la moartea a peste 2.200 de persoane. Înainte de cazul raportat astăzi, ultimul fusese înregistrat în 17 februarie.
Experții spun că revenirile episodice, scurte, ale bolii sunt comune spre sfârșitul epidemiilor de Ebola, iar un singur nou caz nu înseamnă că virusul se va răspândi din nou, la scară mare, în populație, notează Agerpres. Conform cercetătorilor, virusul care provoacă așa-numita febră hemoragică poate rămâne în lichidul seminal al unei persoane timp de peste 550 de zile.
Ebola provoacă stări febrile, sângerări, vomă și diaree și se transmite de la un om la altul prin contact cu fluide corporale infectate. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a confirmat noul caz vineri, pe Twitter și a precizat că se așteaptă la apariția mai multor noi cazuri, iar OMS este pregătită să răspundă situației. „Din nefericire, acest lucru înseamnă că guvernul (din Congo) nu va putea să declare sfârșitul... epidemiei... așa cum spera", a mai precizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.