Congelarea legumelor: cum să păstrezi prospețimea și calitatea nutrițională. Pot fi la fel de sănătoase ca cele proaspete

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Legume congelate Foto: Freepik
Legume congelate Foto: Freepik

Legumele congelate sunt o opțiune nutritivă și convenabilă, menținându-și calitatea datorită blanșării și congelării rapide.

Legumele congelate sunt prelucrate la minimum și congelate rapid pentru a-și menține calitatea nutrițională. Deși mulți oameni cred că legumele congelate sunt mai puțin nutritive decât cele proaspete, studiile arată că ambele tipuri conțin cantități similare de vitamine și minerale.

Experții în nutriție recomandă consumarea mai multor produse sub orice formă, deoarece doar 1 din 10 adulți consumă suficiente fructe și legume. Congelatoarele magazinelor alimentare stochează adesea legume bogate în nutrienți, cum ar fi mazărea, buchețelele de broccoli, porumbul și morcovii, cu un termen de valabilitate mai lung și prețuri mai mici decât versiunile proaspete. Michael Laguros, dietetician autorizat, recomandă să vă concentrați asupra costului, confortului și preferințelor personale pentru a crește consumul general de legume.

Cum își păstreză alimentele congelate nutrienții

Legumele sunt bogate în substanțe nutritive esențiale precum fibrele, potasiul și vitaminele A și C, care pot ajuta la protejarea organismului împotriva bolilor de inimă și a cancerului. Legumele congelate disponibile în comerț sunt recoltate la maturitate maximă, albite și congelate rapid pentru a le păstra calitatea nutritivă.

Blanșarea este un proces-cheie care distruge bacteriile de pe legume și dezactivează enzimele care le-ar putea afecta conținutul nutrițional, textura și aroma. După blanșare, legumele sunt plasate într-o baie de gheață pentru a opri procesul de gătire, scurse, uscate și congelate.

Oamenii de știință din domeniul alimentar au stabilit durata optimă de blanșare pentru diferite legume pentru a asigura o pierdere minimă de nutrienți și inactivarea enzimelor, fără a găti legumele.

Buchețelele de conopidă necesită 3 minute în apă clocotită, în timp ce inelele de ceapă au nevoie doar de 10-15 secunde. Deși consumul de legume congelate imediat după recoltare ar putea avea o nutriție mai bună, majoritatea legumelor congelate au pierderi minime de nutrienți după procesare, astfel încât nu există nicio îngrijorare cu privire la nutriția lor mai scăzută decât cea proaspătă.

Citește și: Pierderea inexplicabilă în greutate: un semn de alarmă pentru sănătate. Poate fi un simptom medical grav

Foto: Freepik

Alimentele congelate fac parte din alimentele procesate?

Legumele congelate nu sunt considerate alimente procesate din cauza procesării pe care o presupune aducerea lor la magazinul alimentar. Cu toate acestea, dieteticianul înregistrat Sara Elnakib, explică faptul că, dacă nu urmați o dietă complet crudă, fiecare aliment pe care îl consumați trebuie să fie procesat.

Alimentele ultraprocesate sunt supuse mai multor tehnici de fabricație la nivel industrial și sunt îmbunătățite cu aditivi, precum coloranți și îndulcitori, înainte ca produsele foarte gustoase să ajungă pe rafturile magazinelor. Cercetările au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc mai mare de cancer, boli cardiovasculare și deces.

Legumele congelate, însă, nu prezintă aceleași riscuri pentru sănătate. Acestea sunt prelucrate minim pentru a elimina părțile necomestibile și pentru a le prelungi termenul de valabilitate, iar acest nivel de prelucrare, spre deosebire de ultraprocesare, nu modifică drastic produsul original și nu este legat de rezultate negative pentru sănătate.

Produsele congelate pot menține calitatea nutrițională prin întârzierea procesului de descompunere prin care trec în mod natural fructele și legumele după recoltare. Întârzierea procesului de descompunere reduce pierderea potențială a vitaminelor hidrosolubile importante, precum vitaminele C și complexul B, care sunt adesea mai sensibile la căldură și se pot oxida în timp.

Citește și: Legătura surprinzătoare dintre somn și singurătate. O nouă abordare pentru problemele sociale

Cumpărarea și depozitarea legumelor

Congelarea este o metodă care ajută la păstrarea calității nutriționale a produselor proaspete, deoarece multe legume își pierd nutrienții după recoltare. Pentru a congela legumele, începeți procesul la scurt timp după ce ați cumpărat sau cules produsele, mai degrabă decât să aruncați morcovii uitați sau pungile pe jumătate mâncate în congelator. Congelarea nu poate face un produs prost mai bun, deoarece nu va face decât să înrăutățească situația.

Atunci când congelați legume, este important să fiți atenți la cristalele de gheață din ambalaj, care ar putea indica o manipulare necorespunzătoare sau probleme legate de fluctuațiile de temperatură. Recristalizarea, un proces în care produsul trece prin cicluri de îngheț-dezgheț, poate duce la pierderi de calitate și nutriționale.

Legumele congelate pot rămâne în congelator timp de aproximativ 8 până la 12 luni atunci când sunt depozitate la o temperatură constantă de -17 grade Celsius sau mai mică. Cu toate acestea, lăsarea ușii congelatorului deschisă sau introducerea și scoaterea legumelor congelate din congelator pot distruge calitatea și valoarea nutritivă a produselor congelate.

Blanșarea, congelarea și depozitarea corespunzătoare a legumelor sunt modalități mai bune de a menține calitatea nutritivă decât orice altă metodă de conservare. Prin scăderea temperaturii, aceste reacții devin mai lente, iar congelarea poate păstra substanțele nutritive din alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel