Conf. Dr. Simin FLORESCU, Manager Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, a fost prezentă în cadrul dezbaterii „Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții, unde a explicat că trecerea prin boală nu asigură imunitate de lungă durată.
Medicul a vorbit despre gradul de pregătire pentru valul patru care, deși este unul bun, numărul mare de pacienți facă ca situația să semene cu una de front.
„Suntem pregătiți cam e doi ani de această situație, nu e ceva să ne surprindă, numai că devine din ce în ce mai greu și nu din cauza lipsei de pregătire, ci a faptului că numărul de cazuri este mult prea mare față de ce ar fi trebuit să fie dacă oamenii se vaccinau corespunzător.
Într-adevăr începe să fie ca pe front, din păcate începem să vedem din nou și ne temem că va fi mai greu decât în valul trei, care a fost înfiorător, mai ales că nu exista altă soluție, exista doar spitalizare și acele tratamente de încercare, dintre care unele dintre ele sunt înregistrate, altele nu încă, dar niciunele nu au rezultate fabuloase, să poți să spui că gata, rezolvă tot”, a explicat ea în cadrul dezbaterii.
„Ne așteptam la un val patru, dar nu la unul atât de rău”
Medicul mai arată că valul patru surprinde, totuși, prin amploarea pe care o ia.
„Deși atunci am avut de-a face cu situații foarte complicate, ne așteptam ca acuma, totuși, să nu fie atât de rău. Ne așteptam la un val 4, dar nu la unul atât de rău și atât de mult, mai ales la noi în țară, pentru că avem acest procent impresionant de pacienți nevaccinați, chiar dacă sunt trecuți prin boală parțial, treaba asta nu ne asigură o imunitate de lungă durată.
Încercăm să nu fie ca pe front din punct de vedere al condițiilor de internare, de tratament, pentru că ar însemna ca totul să fie la minima subzistență și să asigurăm minimum pentru fiecare. Ei bine, nu. Noi, în spitale, încercăm să facem maximum pentru fiecare pacient din toate punctele de vedere, atât ca și condiții, atitudinea, noastră, asistență medicale.
Aceste condiții de front se referă la gradul de urgență și la numărul mare de cazuri simultane”, a mai spus medicul.
Fake news: dacă ai avut boala, nu te mai vaccinezi
„Din păcate, spre deosebire de alte boli virale, în cazul infecției cu SARS-CoV-2, trecerea prin boală nu asigură imunitate de lungă durată.
Dacă ne gândim de exemplu la hepatita cu virus A, trecerea prin boală sau vaccinarea asigură imunitate pe viață. Ei bine, în cazul acestui tip de virus, coronavirus, și mai ales SARS-CoV-2, trecerea prin boală asigură o imunitate temporară și parțială, iar vaccinarea asigură o imunitate mai bună, dar și ea, după cum vedem, mai de scurtă durată. Deci nu este de lungă durată ca în alte tipuri de boli, așa că din aceste motive trebuie să ne vaccinăm, chiar dacă am trecut prin boală, ca să asigurăm o imunitate cât mai bună și cât mai lungă. Ca atare, acum facem doza 3” a mai menționat medicul.
Efectele secundare, mai puțin grave decât efectele bolii
Studiile au arătat că efectele secundare ale vaccinului sunt mult mai mici decât efectele bolii, a mai spus medicul.
„Există dovezi încă de când s-au realizat trialurile clinice care au dus la aprobarea acestui vaccin și darea lui în folosință generală. Existau aceste dovezi, pentru că altfel acest vaccin nu ajungea la populație. Cu atât mai mult acumularea unui număr foarte mare de pacienți vaccinați cu un număr insignifiant de reacții adverse serioase, ne arată din nou că este extrem de sigură și eficient vaccinarea, în special cele cu ARN mesager, dar și celelalte variante clasice. Asigură o protecție absolut suficientă.
Să punem în balanță decesele și complicațiile datorate bolii, versus aceleași reacții adverse după vaccin”, a mai menționat ea.
Găsiți detalii în materialul video atașat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.