Conf.dr. Ciurea despre Avatar, copierea bionică a creierului

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Câteodată rotițele parcă nu funcționează
Câteodată rotițele parcă nu funcționează
  • Câteodată rotițele parcă nu funcționează

Creierul uman ascunde foarte multe necunoscute. Știm, însă, că este produs al evoluției și al educației, și că se comportă adaptativ în funcție de situație. Dar asta nu înseamnă că nu se fac încercări de a copia bionic creierul. Cât de aproape sunt de Avatar, dezvăluie, în exclusivitate pentru DC Medical, conf. dr. Jean Ciurea, neurochirurg și cercetător în domeniul neuroștiințelor.

Creierul funcționează ca o mașină termodinamică, una care dă randament, a explicat, la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC Medical.ro, conf. dr. Jean Ciurea, de la Universitatea „Titu Maiorescu"și Spitalul „Bagdasar-Arseni" din Capitală.

Sunt multe lucruri care ne pot da peste cap această mașinărie extrem de complicată, a arătat, totodată, neurochirurgul.

Acest randament are o corespondență și în entropia informațională și aș vrea să vedeți situția subiecților care fac febră, cărora le crește temperatura corpului. O creștere de câteva grade poate induce modificări importante, în comportament. În același timp, creierul este vulnerabil la efecte mecanice, cum ar fi de pildă traumatismul, knockout-ul fiind un exemplu. Acest lucru demonstrează că noi ne aflăm într-o situație destul de fragilă și că păstrarea cu rigurozitate a acestor parametri de funcționare oprimă a acestei mașini de gânduri este foarte importantă", a afirmat conf. dr. Ciurea. 

Identitatea, trasferată într-un alt corp, ca-n Avatar

O soluție de viitor ar fi să descoperim metoda de a copia funcțiile și caracteristicile creierului așa cum a făcut-o regizorul James Cameron în celebrul său film Avatar.

În această peliculă celebră, personajul principal alege ca tot ceea ce înseamnă ființa și conștiința sa să fie transferat într-un corp artificial creat, numit avatar. 

S-a încercat și se încearcă copierea prin metode bionice a unor caracteristici și funcții ale creierului uman. Din punctul meu de vedere acest lucru este parțial, incomplet realizat, deși se anticipează ca în viitorul apropiat să avem mașini cărora să li se poată transfera personalitatea, identitatea. Vorbim despre avatar, există chiar un program „Avatar 2045" care are acest scop", a arătat conf. dr, Jean Ciurea. 

Cât de aproape suntem să putem transfera conștiința umană într-o mașină, află din video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel